Duits ziekenhuis

Vergiftigde Russische oppositieleider Navalny uit coma ontwaakt

07 september 2020 16:18 Aangepast: 07 september 2020 16:38
Een van de vele keren dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt opgepakt door de Russische politie (maart 2017). Beeld © Getty Images

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is aan de beterende hand. Dat lieten zijn artsen vanmiddag weten. Navalny werd vorige maand vergiftigd met het zenuwgas novitsjok en was er lange tijd erg slecht aan toe.

Nu klinkt voor het eerst goed nieuws uit het Berlijnse Charité-ziekenhuis, waar Navalny verzorgd wordt. In een tweet laat het ziekenhuis weten dat hij niet langer in coma ligt en weer zelfstandig kan ademen.

Ook zou Navalny vanuit zijn ziekenhuisbed reageren op verbale prikkels. De medische details werden in samenspraak met zijn vrouw naar buiten gebracht. Volgens de artsen is het ondanks de verbeterde toestand nog te vroeg om de medische gevolgen voor de lange termijn te voorspellen. 

Navalny raakte vorige maand op een vlucht richting Rusland onwel. Hij werd in een Russisch ziekenhuis behandeld. Nadat zijn familie daar dagenlang op had aangedrongen, mocht hij uiteindelijk overgeplaatst worden naar een Duits ziekenhuis.

Opgelopen spanningen

Het bericht over Navalny's gezondheid komt nu de spanningen tussen de NAVO-bondgenoten en Rusland al dagenlang oplopen. Zo was Navalny volgens de Duitse bondskanselier het slachtoffer van een moordpoging en moet Rusland met uitleg komen.

De Russische overheid ontkent alle betrokkenheid. Maar volgens de mensen rond Navalny staat het vast dat Rusland achter de vergiftiging zit. De oppositieleider is al jaren een plaaggeest voor president Poetin. De aanval met zenuwgas was volgens hen een poging Navalny voorgoed het zwijgen op te leggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedreigd, opgepakt en vergiftigd: wie is Aleksej Navalny?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore