Ga naar de inhoud
Elektriciteitsuitval

Tyfoon bereikt Zuid-Korea, terwijl Japan nog kampt met gevolgen

Hoge golven voor de kust van het Zuid-Koreaanse Busan. Beeld © EPA

Tyfoon Haishen heeft vanochtend Zuid-Korea bereikt maar er tot nu toe nog niet voor grote schade of veel slachtoffers gezorgd. In Japan, waar de tyfoon de afgelopen dagen passeerde, zitten nog altijd 440.000 woningen zonder elektriciteit. Er zijn zeker 32 Japanners gewond geraakt.

De tyfoon is, met windsnelheden tot 126 kilometer per uur, inmiddels aan land geraakt in Zuid-Korea.

Harde wind

Door de harde wind is de stroom bij ongeveer 5000 huizen in het zuiden van het land uitgevallen. Bijna duizend mensen zijn geëvacueerd, terwijl meer dan driehonderd vluchten op tien luchthavens zijn geannuleerd. Toegang tot nationale parken en sommige treinstations is opgeschort. Toch lijkt het met de schade in Zuid-Korea vooralsnog mee te vallen.

Japan
Lees ook:
Japan zet zich schrap voor tweede zware tyfoon in een week

Dat is anders in Japan, waar de storm flinke schade heeft veroorzaakt. Zeker 440.000 woningen in de regio Kyushu zitten nog altijd zonder stroom. Bijna twee miljoen mensen in die regio hadden het bevel gekregen om te evacueren.

Eerder dit jaar kwamen er 83 mensen om door zware regenval en overstromingen. Een paar dagen vóór tyfoon Haishen trok er ook al een storm over het gebied.

Orkaanseizoen

Toch is het volgens meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar puur toeval dat hetzelfde gebied zo vaak getroffen is. "Het is nu het orkaanseizoen, en de stormen kunnen vrij snel ontstaan. Japan heeft simpelweg pech."

Vrachtschip
Lees ook:
Vrachtschip met 43 mensen en duizenden koeien spoorloos