Nord Stream 2

Duitsland dreigt aanleg internationale gasleiding te stoppen om zaak-Navalny

06 september 2020 10:34
Archieffoto.

Duitsland voert de druk op Rusland op om mee te werken aan het onderzoek naar de vergiftiging van Aleksej Navalny. "Ik hoop niet dat de Russen ons dwingen ons standpunt over Nord Stream 2 te veranderen", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken.

Nord Stream 2 is een gaspijplijn waarmee het transport van Russisch gas naar Europa moet worden verdubbeld. Bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat de zaak-Navalny niet moet worden gekoppeld aan het bijna afgeronde gaspijpleidingsproject Nord Stream. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: geen bewijs gezien van vergiftiging Navalny

Het dreigement is niet zonder gevolgen, weet ook minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken. Het stilleggen van de aanleg zou ook schadelijk zijn voor Duitse en Europese bedrijven.

Felle kritiek op pijpleiding van Rusland naar Europa (maar hij komt er wel gewoon)

Duizenden hectare bos moeten wijken deze pijpleiding. Natuurbeschermers zijn boos. Maar óók economen zijn kritisch: de pijpleiding is volgens hen duur en overbodig.

"Wie dit eist, moet zich bewust zijn van de gevolgen. Meer dan honderd bedrijven uit twaalf Europese landen zijn bij Nord Stream 2 betrokken, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland", zegt Maas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands bedrijf stopt werk aan omstreden gaspijpleiding na dreiging sancties

Hij wil dat Rusland helpt bij het onderzoek naar de vergiftiging van Navalny. "Als er de komende dagen geen bijdragen zijn van Russische zijde, zullen we een antwoord moeten bespreken met onze partners."

Vergiftigd Novitsjok

Navalny ligt in coma in een Duits ziekenhuis. Hij was op 20 augustus onwel geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. In de Duitse hoofdstad is vastgesteld dat Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep, terwijl de Russen naar eigen zeggen geen gif bij hem hadden aangetroffen.

Mogelijk vergiftigd: Russische oppositieleider Navalny in coma

Navalny werd onwel in het vliegtuig. Hij werd met een ambulance afgevoerd.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositieleider Navalny vergiftigd met novitsjok: vier vragen en antwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore