Mishandeling en moord

Tientallen doden: Kenianen sinds corona-uitbraak nóg banger voor de politie

05 september 2020 20:00
In Kenia worden zwaarbewapende agenten ingezet om demonstraties neer te slaan. Beeld © AFP

In Kenia is politiegeweld niks nieuws onder de zon, maar sinds de uitbraak van het coronavirus is het er alleen maar erger geworden. Ook onschuldigen komen daarbij vaak om het leven.

"Waar we in Nederland over het algemeen op de politie kunnen vertrouwen, zijn veel Kenianen er juist bang voor", vertelt Afrika-correspondent Saskia Houttuin vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi. "Overheden zetten de politie regelmatig in om demonstraties en rellen de kop in te drukken, met vaak een bloedige afloop tot gevolg. Ook onschuldige mensen komen daarbij om het leven."

Coronavirus

Het politiegeweld is er sinds de coronauitbraak alleen maar erger geworden. Kenianen worden geslagen, geschopt en in het ergste geval zelfs neergeschoten wanneer zij bijvoorbeeld geen mondkapje dragen of de avondklok negeren.

Volgens nationale krant The Nation zijn er dit jaar al 122 mensen omgekomen door politiegeweld. Een van de meest schrijnende voorbeelden was de dood van de 13-jarige Yassin Hussein Moyo. Eind maart werd hij door de kogel van een politieagent in zijn buik geraakt toen hij op zijn balkon stond na de avondklok. Volgens de politie ging het om een verdwaalde kogel.

'De politie kan vrijwel ongestraft te werk gaan'

Kenia is niet het enige land in Afrika waar dit soort taferelen zich afspelen. Vorige week werd er bijvoorbeeld gedemonstreerd in Zuid-Afrika nadat een 16-jarige jongen door de politie werd gedood. Volgens Houttuin heeft de Black Lives Matter beweging vanuit Amerika ook de Keniaanse bevolking geïnspireerd om ook weer de straat op te gaan.  

Volgens sommige historici heeft het politiegeweld te maken met het koloniaal verleden van Kenia – de Britse overheid regeerde met harde hand. "Wat ook meespeelt, is dat de politie vrijwel ongestraft te werk kan gaan. Het is één van de meest corrupte overheidsinstellingen", vertelt Houttuin.

Of de protesten echt verandering in Kenia teweeg zullen brengen, is volgens Houttuin nog maar zeer de vraag. "Daarvoor is dit probleem te groot en structureel. Maar het onderwerp is weer op de kaart gezet, zelfs internationaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe beelden politiegeweld VS: zwarte man stikt door zak over hoofd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore