Noodtoestand uitgeroepen

Mogelijk fatale hittegolf in Californië: '4 dagen boven de 45 graden'

05 september 2020 10:24 Aangepast: 05 september 2020 14:24
Beeld © AFP

Het wordt dit weekend extreem warm in de Amerikaanse staat Californië. De temperatuur kan oplopen tot 49 graden. "Dat is ook voor daar vrij uitzonderlijk, zo laat in het jaar", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar. "Ik denk dat er records gaan sneuvelen."

"Een zeldzaam gevaarlijke en mogelijk fatale hittegolf", zo noemt de National Weather Service, het Amerikaanse KNMI, het. Eind augustus was het ook al extreem heet in Californië, maar dit weekend komt er nog een schepje bovenop.

"Het wordt vier dagen boven de 45 graden", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBS: tijdens hittegolf stierven 400 mensen meer dan normaal

In Californië is het doorgaans sowieso warm, maar 49 graden is zelfs voor de staat extreem heet. "Je moet ook niet vergeten dat het september is, de meteorologische zomer is voorbij. Dit is echt wel vrij uitzonderlijk", zegt Vermeulen.

Risico op bosbranden

De extreme hitte maakt het gevaar op bosbranden weer een stuk groter. Californië gaat al weken gebukt onder een grote hoeveelheid branden. En dat zal met dit weer niet beter worden, verwacht Vermeulen. "Het risico neemt toe. Het is daar droog en heet."

Eén van de heetste plaatsen ter wereld, Death Valley, ligt in Californië. Ook daar wordt het dit weekend heet. Een record daar lijkt er niet direct in te zitten, al wordt het ook daar 50 of 51 graden. Vermeulen: "Dat is niet uitzonderlijk warm voor Death Valley. In augustus werd het daar maar liefst 54 graden."

Dit doet extreme hitte met je lichaam

Als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden. Hoe werkt dat eigenlijk, en wat doet extreme hitte met je lichaam?

De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen. Daarmee wordt het onder meer mogelijk om energiecentrales harder te laten draaien om stroomuitval te voorkomen. Door de extreme hitte wordt veel meer stroom gebruikt, bijvoorbeeld voor airco's en ventilatoren.

Extreem heet, extreem koud

Inwoners van de staat worden opgeroepen om ongebruikte apparaten en verlichting uit te schakelen. Gepland onderhoud aan energiecentrales is ook uitgesteld. In augustus zorgde een erg warm weekend al voor energieproblemen in de staat.

De temperaturen in de VS lopen de komende week erg uit uiteen. Waar Californië met extreme hitte te maken krijgt, wordt het in Denver in Colorado (zo'n 1500 kilometer verderop) extreem koud. "Maandag is het daar ook nog heet met zo'n 32 graden, dinsdag wordt het hooguit 2 graden en er kan sneeuw vallen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore