'Serieus naar kijken'

Trump: geen bewijs gezien van vergiftiging Navalny

05 september 2020 09:01
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump zegt dat er nog geen bewijs is geleverd dat de Russische oppositieleider Navalny is vergiftigd. Er moet volgens hem wel 'heel serieus' naar gekeken worden.

"Het is tragisch, het is verschrikkelijk en had nooit mogen gebeuren", zei Trump op een persconferentie. "We hebben nog geen bewijs gezien, maar ik ga ernaar kijken." Trump zei ook dat journalisten naar China moeten kijken en niet naar Rusland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositieleider Navalny vergiftigd met novitsjok: vier vragen en antwoorden

Deze week zei Duitsland dat het giftge novitsjok was gebruikt tegen Aleksej Navalny. De Russische oppositieleider ligt op dit moment in een Duits ziekenhuis. Op 20 augustus werd hij onwel op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou.

Russische oppositieleider afgevoerd in ambulance

Navalny werd met een ambulance afgevoerd nadat hij onwel werd in het vliegtuig.

Trump stelt zich met zijn uitspraken veel minder hard op dan zijn eigen ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zei gisteren dat gebruik van novitsjok een overtreding is van verdragen over het gebruik van chemische wapens. "We hebben Rusland opgeroepen om volledig mee te werken aan het internationale onderzoek naar de aanval op Navalny."

Rusland: geen bewijs

Rusland heeft tot nog toe geen onderzoek geopend en heeft ook gezegd dat er geen bewijs voor vergiftiging is.

Novitsjok is hetzelfde zenuwgas waar begin 2018 een mislukte moordaanslag mee werd gepleegd op de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse regering: Russische oppositieleider Navalny vergiftigd met zenuwgas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore