4 augustus 17.07 uur

Beiroet een maand na de ontploffing: 'De explosie gaf me wilskracht'

04 september 2020 17:07 Aangepast: 04 september 2020 17:21
Beiroet Beeld © ANP

Precies een maand geleden om 17:07 uur (Nederlandse tijd) vernielde een grote ontploffing in de haven van Beiroet de halve stad. Op veel klokken stond de tijd in Libanon toen stil, maar voor de inwoners is het alsof de tijd sindsdien in volle vaart vooruitging. Een maand later spreken we met mensen in de stad. De ramp is volgens hen nog lang niet voorbij.

Herman

Herman tijdens zijn werk voor Lebrelief Herman tijdens zijn werk voor Lebrelief

De Nederlandse Herman woont al jaren in Beiroet en werkt voor verschillende hulporganisatie. Op het moment van de uitbarsting was hij bij de haven om de hoek. "Het gebouw waar ik twintig minuten daarvoor een afspraak had, is helemaal ingestort. Ik heb geluk dat ik daar niet meer zat", vertelt hij.

Een vriend van hem was die dag in de stad aangekomen en had hem uitgenodigd voor een drankje. De twee mannen zaten net in een café toen ze twee meter van hun stoel werden geslingerd. "Ik dacht dat het een autobom was, zo hard was de knal", blikt hij terug.

Met verwondingen aan zijn arm en hoofd werd hij naar het ziekenhuis gereden. Maar daar aangekomen besloot hij in shock weer richting huis te gaan. "De mensen waren er zo slecht aan toe, ik vond dat ik daar met mijn verwondingen niets te zoeken had. Dus ik ben naar huis gegaan om mijn oplader te zoeken."

Tijd gaat in sneltreinvaart

Vanaf dat moment ging alles in sneltreinvaart. De dag na de ramp stond hij met de organisatie Lebrelief al op straat, mensen te helpen. "Een paar dagen was ik volledig bezig met het ruimen van puin. Daarna heb ik me meer op coördinatie gericht", vertelt hij. Herman woont in een wijk vlakbij de haven, dus ook zijn eigen huis was een ravage en moest hij opruimen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste selfie van brandweereenheid voor explosie Beiroet

"Het voelt allemaal nog niet als een maand geleden", zucht hij. ''Aan het begin hebben we eerste hulp geboden, ervoor gezorgd dat mensen een dak boven hun hoofd hebben. Vanaf volgende week beginnen we aan de structurele opbouw."

Mentale problemen

Ook mentaal was het een klap voor de mensen uit Beiroet. Velen hebben mentale problemen overgehouden. "Mensen die spontaan beginnen te huilen, van alles schrikken en concentratieproblemen hebben", somt Herman op. "Zelf slaap ik erg slecht. Van plotselinge geluiden schrik ik wakker."

De komende tijd zet Herman zich in om een aantal winkels weer op te bouwen. "Er moet geld komen zodat zij hun waren kunnen inkopen. Zo kan de lokale economie weer aan de praat worden gebracht. Je ziet nu dat de planken leeg liggen en dat geeft geen hoop. Mensen lijken het grotendeels hebben opgegeven.''

Firas

Cameraman Firas aan het werk. Cameraman Firas aan het werk.

Firas is de Libanese cameraman die een dag na de ramp voor RTL Nieuws aan de slag ging. "Ik mag van geluk spreken dat ik nog leef", vertelt ook Firas. Want op de dag van de ontploffing had hij eigenlijk een afspraak dichtbij de haven. "Gelukkig ging die afspraak niet door, anders was ik om 18.07 uur mijn auto aan het parkeren."

'De explosie gaf me de wilskracht'

"Sinds 4 augustus heb ik het hartstikke druk gehad", zegt hij. De explosie heeft hem nog meer kracht gegeven om te vechten voor zijn land. "Het maakt me boos en verdrietig, maar het heeft me de wilskracht gegeven om harder te vechten tegen de leiders van het land. De criminelen die dit op hun geweten hebben."

De jonge cameraman heeft er niet direct vertrouwen in dat de situatie in Libanon gaat veranderen. Toch ziet hij een klein beetje hoop. "Ik heb besloten om nog even in Libanon te blijven om te helpen de stad op te bouwen.'' Maar zoals velen van zijn vrienden, is hij van plan om op een gegeven moment te emigreren.

Chad

Chad tijdens een van de demonstraties. Chad tijdens een van de demonstraties.

Chad woont zo'n 15 minuten rijden van Beiroet en werkt bij een architectenbureau. Hij was thuis toen de ontploffing plaatsvond. "Ons hele huis begon te schudden, alle ramen braken en niets bleef op zijn plek staan", herinnert hij zich. De effecten van de ramp waren in de wijde omtrek te merken. "Het was zo heftig dat iedereen dacht dat de ramp zich naast hen voltrok."

Monumentale panden restaureren

Vanaf dat moment heeft Chad geen dag stilgezeten. Hij heeft schoongemaakt, eten uitgedeeld en samen met zijn collega's helpt hij met de wederopbouw. "We beoordelen de staat van de gebouwen en helpen mee aan het restaureren", legt hij uit. "Met onderzoekers focussen we ons op de monumentale panden."

Een van de oudste en meest bruisende straten van Libanon is verwoest. "Je zou van geluk kunnen spreken dat door corona en de economische crisis het rustiger was dan normaal", zucht Chad. De crisis waarom hij vorig jaar oktober, samen met duizenden anderen, de straat op ging. En nu na de ramp is het vuur van de revolutie feller dan ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Libanezen ruimen Beiroet op: 'Op overheid kunnen we niet rekenen'

Chad is boos op de Libanese politieke elite. "We leefden naast een tikkende tijdbom", zegt hij. "Mijn regering heeft mijn volk vermoord." Hij legt uit dat er veel leiders wisten van de gevaarlijke stof die in de haven lag. "Maar niemand nam zijn verantwoordelijkheid."

Hulp vanuit het buitenland

"Ik zeg het niet graag, maar ik zie wat er is gebeurd, als een kans voor Libanon", vertelt Chad. Sinds de ramp hebben verschillende landen zich uitgesproken tegen de Libanese regering. "Frankrijk en Amerika hebben beloofd ons te helpen. Daar zit vast ook een politiek motief achter, maar Libanon kan alle hulp gebruiken." Hij hoopt op een nieuwe onafhankelijke regering om het land vooruit te helpen.

Lina

Lina deelt voedsel uit. Lina deelt voedsel uit.

Een korte tijd voor de ramp sprak RTL Nieuws met Lina. Die door haar rol tijdens de protesten 'de moeder van de revolutie' wordt genoemd. Zij zat thuis toen de ramp gebeurde en kwam er goed vanaf. Ook haar familie is ongedeerd gebleven. Zoals mensen van Lina gewend zijn, is ze direct de straat op gegaan om mensen te helpen.

"Natuurlijk heeft de explosie mijn leven veranderd", zegt ze fel. "Kijk naar hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Sommigen liggen nog altijd onder het puin." Volgens haar laten de politici hun hoofd niet zien. "Ze hebben niet eens hun excuses aangeboden aan de nabestaanden."

'De nieuwe generatie is de toekomst'

Toch heeft ze hoop dat er nog iets kan gaan veranderen. "Mijn hoop ligt bij de prachtige nieuwe generatie", zegt Lina. Hierbij bedoelt ze alle jonge mensen die hun handen uit de mouwen steken. "Ze houden van elkaar en kennen liefde, die de regering niet kent. Het gaat misschien even duren. Maar deze generatie gaat alles veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beiroet hoopt op een wonder: maand na explosie teken van leven onder het puin

Giro 555

Verschillende organisaties bundelden vlak na de ramp hun krachten en organiseerden een actiedag voor Giro 555. Op die dag haalden ze € 11.451.558 euro op. Minister-president Mark Rutte sprak zijn steun uit voor de actiedag en riep het hele land om hetzelfde te doen. Het opgehaalde geld gaat naar organisaties die zelf aanwezig zijn in het gebied. Zo wordt het gebruikt voor medische zorg, reddingswerk, onderdak en psychosociale hulp.

Een van de organisaties die gebruikmaakt van het geld is het Rode Kruis. Zij hebben sinds de ramp aan meer dan 100.000 mensen hulp geboden. Bijvoorbeeld door het uitdelen van voedselpakketten, hygiëne-kits en het verzorgen van noodopvang. De komende tijd gaan zij zich richten op het repareren van huizen, verdere medische hulp en psychosociale zorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore