Inmenging verkiezingen

'Rusland probeert vertrouwen in poststemmen VS te ondermijnen'

04 september 2020 03:45
Demonstranten protesteren tegen bezuinigingen bij de Amerikaanse posterijen, die een cruciale rol gaan spelen bij de verkiezingen. Beeld © ANP

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) waarschuwt dat Rusland het vertrouwen van Amerikanen in de veiligheid en geldigheid van stemmen per post in aanloop naar de verkiezingen probeert te ondermijnen.

In een publicatie met het label "alleen voor officieel gebruik" schrijft het ministerie dat Rusland "waarschijnlijk door zal gaan met het versterken van de kritiek op het stemmen per post en het veranderen van stemprocessen tijdens de coronapandemie om het vertrouwen van het publiek te ondermijnen."

'Geknoei met biljetten'

Halverwege augustus zouden Russische staatsmedia en websites kritiek hebben gepubliceerd op stempost waarin wordt beweerd dat "mensen die niet mogen stemmen stembiljetten konden ontvangen vanwege verouderde kiezerslijsten waardoor een groot aantal stembiljetten kwetsbaar zou zijn voor geknoei."

De Amerikaanse president Trump heeft zich meermaals uitgesproken tegen het stemmen per post, dat volgens hem fraudegevoelig zou zijn. Daarvoor is geen bewijs. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook: Russische poging inmenging verkiezingen VS verijdeld

Sinds maart zouden er Russische berichten circuleren dat het stemmen per post "enorme mogelijkheden tot verkiezingsfraude biedt." Rusland zal waarschijnlijk zijn "kwaadaardige buitenlandse inmenging" de komende tijd verder opvoeren, stelt het ministerie, om het vertrouwen van het publiek in de Amerikaanse verkiezingen te doen afbrokkelen.

Voorverkiezingen Iowa

In het verslag stond ook dat tijdens de voorverkiezingen in Iowa Russische media beweerden dat de uitslag daar "was geregeld ten gunste van gevestigde kandidaten" en dat problemen met het stemsysteem hadden geleid tot "manipulatie van de stemming."

Rusland heeft altijd ontkend zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen.

Trump roept aanhangers op om tweemaal te stemmen

Bij een campagnerally in de staat Pennsylvania riep de Amerikaanse president Trump gisteren opnieuw zijn aanhangers op om tweemaal te stemmen; een keer in het stemlokaal en een keer per post. Een dag eerder had Trump eenzelfde oproep gedaan in North Carolina. De president zegt dat op die manier getest kan worden of het door hem gewantrouwde stemmen per post te vertrouwen is. 

Ook op Twitter riep Trump op tot dubbel stemmen, waarop het platform een waarschuwing bij de tweets plaatste wegens 'integriteitsproblemen'. "Het is illegaal om tweemaal te stemmen", wist een vertegenwoordiger van de verkiezingscommissie in North Carolina. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore