Vrouwenrechten

Eindelijk worden in Afghanistan moeders genoemd op de ID-kaart van hun kind

03 september 2020 15:13 Aangepast: 03 september 2020 15:15
Afghaanse vrouwen tijdens Eid Al Adha Beeld © ANP

Een overwinning voor Afghaanse moeders. Na een jarenlange campagne komt ook hun naam op de identiteitsbewijzen van hun kinderen te staan. Het is een stap naar meer gelijkheid tussen man en vrouw, in een land waar de naam van een vrouw zelfs niet op haar eigen graf mag staan.

Het openlijk gebruik van de naam van een vrouw wordt in Aghanistan als ongepast gezien, of zelfs als een belediging. Op geboorteaktes staat alleen de naam van de vader. Ook op uitnodigingen voor bruiloften wordt alleen de naam van de bruidegom genoemd, niet die van de bruid. Het zijn gebruiken waar veel vrouwenrechtenactivisten al jaren tegen strijden. 

#WhereIsMyName

Dit jaar besloten activisten een hashtag in het leven te roepen, #WhereIsMyName. Hun doel is dat het uitspreken van vrouwennamen sociaal geaccepteerd wordt. Bekende en onbekende Afghanen deelden de namen van hun moeder of hun vrouw op social media. 

Niet alleen vrouwen maakten zich sterk voor verandering. De populaire Afghaanse zanger Farhad Darya deed ook mee aan de actie. Onder een foto van hem en zijn vrouw schreef hij haar naam. Later postte hij ook een nog een foto van zijn vrouw, samen met zijn moeder, met daarbij de namen van beide vrouwen.

Maatschappelijke druk

Dat voortaan naast de naam van de vader en opa, ook de naam van de moeder op de identiteitsbewijzen staat, is besloten door het Afghaanse kabinet. Volgens de woordvoerder van de vice-president is het besluit uiteindelijk genomen vanwege de aanhoudende maatschappelijke druk en de verzoeken en protesten door vrouwenrechtenactivisten. 

Op social media wordt de wetswijziging enthousiast ontvangen. Veel mensen zien het als een stap in de goede richting voor vrouwen in Afghanistan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dappere Afghaanse vrouwen riskeren hun leven met eigen tv-zender

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore