Kerncentrale in België hoeft ondanks scheurtjes niet dicht

De kernreactor in het Belgische Tihange (bij Luik) hoeft niet te sluiten, ondanks de duizenden scheurtjes die al jaren in één van de drie reactoren zitten. Dat heeft de rechter in Brussel bepaald.
De rechtszaak is in 2016 aangespannen door omwonenden en diverse overheden in Duitsland, Nederland (gemeente Maastricht en andere Zuid-Limburgse gemeenten) en Luxemburg. De eis: onmiddellijke sluiting omdat de exploitant niet zou kunnen aantonen dat de reactor veilig is. Er zou ook te weinig worden gecontroleerd. Bij een ongeluk in een straal van 75 kilometer zouden ruim vijf miljoen mensen gevaar lopen. Tihange ligt ruim 60 kilometer van Maastricht.
Stroomtekort gevreesd
Exploitant Electrabel, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de Belgische Staat hebben altijd volgehouden dat de reactor wel veilig is. En bij sluiting zou België een stroomtekort krijgen, zo werd beweerd. De rechter heeft hen nu gelijk gegeven.
Overigens heeft de Belgische regering al eerder beloten dat in 2025 alle kerncentrales dichtgaan. Die in Tihange zelfs al in 2023. Er kan nog beroep worden aangetekend tegen het besluit van de rechter om Tihange tot die tijd open te houden.
