Mijlpaal

De spionage die Snowden onthulde was illegaal, stelt rechter

03 september 2020 05:10 Aangepast: 03 september 2020 09:19
Edward Snowden tijdens een videoconferentie over de veiligheid van klokkenluiders, vorig jaar. Beeld © AFP

De grootschalige spionage van de Amerikaanse geheime dienst NSA was illegaal. Dat stelt een Amerikaanse rechter vandaag. De uitspraak is van grote waarde voor klokkenluider Edward Snowden, die het afluisterprogramma zeven jaar geleden onthulde. "Ik had nooit gedacht dat deze dag zou komen."

Een Amerikaanse rechtbank laat er vandaag geen twijfel over bestaan. Het afluisterprogramma van de nationale veiligheidsdienst NSA was illegaal. De belgegevens van miljoenen Amerikanen hadden nooit verzameld mogen worden en de telefoontaps gingen tegen de inlichtingenwet in. Mogelijk werd zelfs de grondwet overtreden.

Lekken van staatsgeheimen

De spionage werd zeven jaar geleden onthuld door klokkenluider Edward Snowden. Hij openbaarde een reeks documenten waaruit bleek dat de NSA wereldwijd op grote schaal communicatie afluistert. Dat werd hem niet in dank afgenomen, het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) probeerde hem te laten veroordelen voor het lekken van staatsgeheimen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie is Edward Snowden?

Om uit handen te blijven van het Amerikaanse OM besloot hij daarna om asiel aan te vragen in Rusland. Snowden is niet van plan terug te keren naar de VS als hij geen eerlijk proces krijgt.

'Nooit gedacht'

Dat de rechter nu erkent dat de NSA tegen de regels in spioneerde, is een belangrijke mijlpaal voor Snowden. "Ik had nooit verwacht dat de rechter de activiteiten van de NSA zou veroordelen", laat hij via Twitter weten. "Zeven jaar geleden werd ik neergezet als een crimineel voor het onthullen van de waarheid."

Opsporen terroristen

Hoge Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen ontkenden altijd dat de NSA privégegevens van Amerikaanse burgers verzamelde. Na de onthulling van Snowden moesten zij toegeven dat er inderdaad gespioneerd werd. Zij vonden dat zelf echter geen probleem, omdat spionageactiviteiten een cruciale rol zouden hebben gespeeld in het opsporen van terroristen.

Zo stelden inlichtingenfunctionarissen dat vier inwoners van de stad San Diego dankzij het afluisteren konden worden veroordeeld voor het steunen van moslimfundamentalisten in Somalië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen over Edward Snowden na cryptische tweets

De Amerikaanse rechter vindt vandaag echter dat die bewering niet strookt met het geheime dossier in die zaak. De vier blijven echter wel vastzitten, omdat het illegale afluisterprogramma niets afdoet aan het bewijs tegen hen.

Spionage in Nederland

De onthullingen van Snowden kwamen zeven jaar geleden ook in Nederland hard aan, omdat bleek dat ook Nederlanders door de NSA in de gaten werden gehouden. Dat leidde zelfs tot een rechtszaak, waarin meerdere organisaties een verbod eisten op de afluisterpraktijken. Dat verbod kwam er niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snowden: ik ben niet bang voor Donald Trump

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore