Rustige nachten

Géén avondklok meer in Kenosha: 'Niet langer nodig'

03 september 2020 01:30
Een Trump-aanhanger wordt door Black Lives Matter-demonstranten een park uit gezet. Beeld © AFP

Na dagen van onrust in de Amerikaanse stad Kenosha is de avondklok er nu opgeheven. De burgemeester van de stad zegt dat de noodmaatregel niet langer nodig is. Wel waarschuwt hij: 'Vandalisme wordt hier niet geaccepteerd en indien nodig zullen wij aanhoudingen blijven verrichten."

Dat heeft de burgemeester van de stad, John Antaramian, gisteren aangekondigd. "De laatste nachten zijn betrekkelijk rustig verlopen", zegt Antaramian. "En naar het oordeel van de wetshandhavers is het gepast om de avondklok op te heffen."

Rellen en plunderingen

Er vinden al maanden rellen en plunderingen plaats in Amerika, maar de afgelopen week kwam de onrust in Kenosha tot een nieuw kookpunt. Een 17-jarige jongen schoot daar twee demonstranten dood.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen na neerschieten zwarte man door politieagent in de VS

Gisteren werd de stad bezocht door Donald Trump. De Amerikaanse president kwam er om de schade te bekijken van de rellen die er hadden plaatsgevonden. Ook kwam Trump de politie een hart onder de riem steken.

Vreedzame demonstranten opgepakt

Uit een rapport blijkt dat er in Kenosha de afgelopen dagen zeker 150 demonstranten zijn gearresteerd. Het zou vooral gaan om vreedzame demonstranten die zijn opgepakt, schrijft CNN. Aanhangers van de politie zouden niet of nauwelijks zijn ingerekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump presenteert zich in Kenosha als president van orde en veiligheid

Trump had gisteren in de stad geen campagnebijeenkomst georganiseerd, maar kwam er echt als president. Burgemeester Antaramian had de president juist gevraagd om niet te komen.

'Law and order'

De burgemeester vreesde dat de komst van Trump de gemoederen van de demonstranten niet zou doen bedaren. Bij aankomst werd de president opgewacht door voor- en tegenstanders. Trump presenteerde zich in de stad als 'president van law and order, van veiligheid', zag RTL Nieuws-verslaggever Ruben Leter.

Morgen reist de Democratische presidentskandidaat Joe Biden naar de stad. Hij zal het 'law and order'-verhaal van Trump waarschijnlijk bekritiseren, verwachten deskundigen. Ook zal Biden racisme en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen waarschijnlijk veroordelen, zoals hij dat al vaker heeft gedaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore