Ga naar de inhoud
Novitsjok

Duitse regering: Russische oppositieleider Navalny vergiftigd met zenuwgas

In deze kliniek in Berlijn wordt Navalny (inzet) behandeld. Beeld © DPA

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met novitsjok. Dat blijkt uit tests van het ziekenhuis in Duitsland waar Navalny verpleegd wordt, meldt de Duitse regering in een verklaring.

Novitsjok is hetzelfde zenuwgas waar begin 2018 een mislukte moordaanslag mee werd gepleegd op de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië.

'Schokkend'

Navalny ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. "Het is schokkend dat Navalny het slachtoffer is geworden van een aanval met een chemisch zenuwgas in Rusland", zegt een woordvoerder van de Duitse regering.

Russische oppositieleider Navalny in coma

01:24
Navalny werd onwel op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou.

Bondskanselier Angela Merkel is inmiddels op de hoogte van de bevindingen. Berlijn zal de EU en de NAVO informeren en met de partners overleg voeren over een gezamenlijke reactie.

Opheldering

"Duitsland veroordeelt deze aanval in de sterkst mogelijke bewoordingen", meldt de Duitse regering in een verklaring. Het land vraagt Rusland om opheldering.

Volgens de Russische krant RBC heeft de Russische justitie het Duitse ministerie van Justitie gevraagd om informatie over de behandeling van Navalny. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zal de Russische ambassadeur informeren over de uitkomsten van het onderzoek.

Navalny ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel werd op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Navalny werd vorige maand vanuit een ziekenhuis in Omsk naar het Berlijnse Charité-ziekenhuis gebracht.

Hoe
Lees ook:
Hoe gevaarlijk is het Russische zenuwgas novitsjok? 'Eén milligram kan al dodelijk zijn'

Wat is novitsjok?

Ruud Busker van onderzoeksbureau TNO is deskundige op het gebied van chemische wapens. We vroegen hem eerder naar de werking van novitsjok.

"Novitsjok betekent nieuwkomer in het Russisch. Het was jarenlang de naam van een programma van de Sovjet-Unie waarbij stoffen ontwikkeld werden die invloed hebben op het zenuwstelsel. Die stoffen konden gebruikt worden als pesticide, maar kwaadwillenden gebruiken het als zenuwgas."

Wat doet een zenuwgas?

"Zenuwgassen kunnen het lichaam bereiken via inademing of via de huid. In beide gevallen wordt het enzym acetylcholinesterase geremd. Als dat gebeurt, krijgt het slachtoffer last van onder andere misselijkheid, stuipen, spierspasmen en problemen met de ademhalingsspieren en het ademhalingscentrum. Bij ernstige vergiftiging volgt al snel de dood."

Hoe gevaarlijk is novistjok?

"Welke effecten in welke mate voorkomen, hangt af van de dosis, blootstellingsroute en welk zenuwgas het precies betreft. Maar één milligram kán al dodelijk zijn. Iemand kan meteen sterven, maar soms overlijdt een slachtoffer pas na enkele dagen. Ook kan het gas voor ernstige hersenschade zorgen."