Stad onder hoogspanning

Trump presenteert zich in Kenosha als president van orde en veiligheid

01 september 2020 23:01 Aangepast: 02 september 2020 09:06
Trump tussen de puinhopen in Kenosha. Beeld © ANP

Al maanden zijn er in Amerika rellen en plunderingen gaande, maar afgelopen dinsdag kwam het in Kenosha tot een nieuw kookpunt: een 17-jarige jongen schoot daar twee demonstranten dood. Vanavond organiseerde de president een bijeenkomst in de stad, en beloofde geld voor veiligheid. "Een zeer effectieve manier om campagne te voeren."

Bij aankomst van Trump werd al snel duidelijk dat zijn aanwezigheid de gemoederen niet zal bedaren. Voor- en tegenstanders van Trump stonden de president op te wachten, ondertussen schreeuwden ze beledigingen over en weer. Ook de burgemeester van de stad wilde niet dat de president kwam. 

Law and order

Hoewel er geen campagne werd gevoerd, kan dit bezoek niet los worden gezien van de presidentsverkiezingen in november, zegt RTL Nieuws-verslaggever Ruben Leter. "We zijn nog een paar weken tot de verkiezingen en met dat in het achterhoofd is hij naar Kenosha gegaan. Hij wil uitstralen dat hij de president van law and order, van veiligheid, is."

In Kenosha is het al de hele week onrustig nadat de 29-jarige Jacob Blake door een agent werd neergeschoten. Op dinsdag ging het goed mis. Een 17-jarige burger-militant kwam met zijn semiautomatische geweer naar Kenosha om winkels te beschermen. Laat op de avond raakte hij in conflict met betogers, waarna hij er twee doodschoot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen na neerschieten zwarte man door politieagent in de VS

Trump kwam er om de schade te bekijken van de rellen die volgden. Ook kwam hij de politie een hart onder de riem steken. Trump had geen campagnebijeenkomst georganiseerd, maar kwam er echt als president. Daardoor kon hij ook gelijk beloftes doen: meer geld naar politie en rechtbanken, zodat demonstranten die geweld gebruiken sneller kunnen worden veroordeeld.

Thema veiligheid

Lange tijd ging het in Amerika veel over het coronavirus en racisme, maar Trump lijkt in te zien dat het thema veiligheid beter bij hem past. "Het is opzettelijk dat hij het daar niet meer over heeft. En het werkt, want in swing states komen Biden en Trump dichter bij elkaar." Wisconsin (waar Kenosha ligt) is zo'n swing state en extreem belangrijk voor de verkiezingen.

"Het grappige is, het gaat niet meer over corona, alsof het niet bestaat", zegt Leter. "Het is een hele effectieve manier om campagne te voeren, door te doen alsof de grootste problemen er niet meer zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump verdedigt aanhanger die wordt verdacht van moord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore