Ga naar de inhoud
Kyle Rittenhouse

Trump verdedigt aanhanger die wordt verdacht van moord

President Donald Trump tijdens de persconferentie. Beeld © AP

President Donald Trump heeft het in een persconferentie opgenomen voor de 17-jarige schutter die verdacht wordt van moord. Kyle Rittenhouse wordt ervan verdacht vorige week twee mensen te hebben doodgeschoten in de stad Kenosha. De jongen zou uit zelfverdediging hebben gehandeld, suggereert Trump.

Bekijk hier het fragment:

00:28
President Donald Trump heeft het in een persconferentie opgenomen voor de 17-jarige schutter die verdacht wordt van moord.

Zelfverdediging

"Dat was een interessante situatie", zegt Trump over de zaak. "Jullie hebben dezelfde beelden gezien als ik. Het leek alsof hij probeerde weg te komen en toen viel. Hij bevond zich waarschijnlijk in een benarde positie en was anders mogelijk om het leven gekomen", vertelde de president. Daarmee lijkt hij te suggereren dat de jongen uit zelfverdediging handelde.

De schutter wordt verdacht van moord. Correspondent Erik Mouthaan vindt het daarom opvallend dat president Trump op geen enkel moment tijdens de persconferentie zegt dat de 17-jarige verdachte niet had moeten schieten.

Trump kondigde tijdens de persconferentie ook aan dat de ministeries van Justitie en Binnenlandse Veiligheid ook onderzoek gaan doen naar 'linkse onrust' in de Verenigde Staten.

Beschuldigingen over en weer

Hij beschuldigde zijn Democratische tegenstander Joe Biden ervan morele steun te verlenen aan vandalen. Biden riep de president gisteren juist op om al het geweld in het land te veroordelen. "We moeten geen land worden dat met zichzelf in oorlog is", zei Biden.

Hoe
Lees ook:
Hoe een 17-jarige politiefan twee betogers kon doodschieten in Kenosha

In de Amerikaanse stad Portland is het de laatste dagen onrustig. Er viel een dode na botsingen tussen Trump-aanhangers en Black Lives Matter-demonstranten. Trump zegt dat naar aanleiding van de onrust zeker honderd demonstranten zijn gearresteerd.  

De burgemeester van Portland vertelde gisteren in een persconferentie dat Trump 'de haat en verdeeldheid in de VS heeft gecreëerd'. Hij riep de president op 'weg te blijven' als hij niet met oplossingen komt.

George Floyd

Sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in de stad Minneapolis eind mei, zijn er aanhoudende protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld in veel Amerikaanse steden.

Die gaan geregeld gepaard met rellen, vernielingen en plunderingen. Inmiddels zijn de opgelopen maatschappelijke spanningen in de steden een prominent thema geworden in aanloop naar de verkiezingen in november.

Protesten
Lees ook:
Protesten verscheuren VS en het lijkt alleen maar erger te worden