Ga naar de inhoud
Massaal mondkapjes af

Heel vliegtuig in quarantaine na 16 coronagevallen op vlucht

Archieffoto van vliegtuig van TUI Beeld © ANP

Een compleet vliegtuig en het personeel moet in quarantaine, nadat er corona bij 16 passagiers is geconstateerd. Op de TUI-vlucht van het Griekse Zakynthos naar Wales op 25 augustus zaten in ieder geval zeven mensen die het virus toen al bij zich droegen.

"Een debacle", noemt één van de passagiers de vlucht tegenover de BBC. "De man naast me had zijn mondkapje om zijn nek hangen. Niet alleen werd er niks van gezegd, hij kreeg ook nog een gratis drankje toen hij zei dat hij een lid van de crew kende."

Volgens overheidsrichtlijnen moeten passagiers de hele vlucht een mondkapje op en moeten ze zo veel mogelijk blijven zitten. Beide regels werden massaal gebroken, vertellen verschillende inzittenden. Mensen liepen door het vliegtuig, verwisselden van stoel en hielden zelden een mondkapje op. Ook zou het personeel niet hebben ingegrepen. 

Overal
Lees ook:
Overal 1,5 meter afstand, behalve in een vliegtuig: hoe kan dat?

Nu er bij 16 passagiers het coronavirus is vastgesteld, hebben alle inzittenden een mail gekregen met de instructie om 14 dagen in quarantaine te gaan. Normaal gesproken is dat in Wales niet verplicht na een bezoek aan Griekenland. 

Een woordvoerder van TUI heeft tegen de BBC gezegd dat veiligheid altijd prioriteit heeft en dat ze de berichten over de vlucht zorgelijk vinden. "Onze crew wordt getraind volgens de hoogste standaard", zegt de luchtvaartmaatschappij. "Wij hebben nu een onderzoek ingesteld, omdat deze zorgen niet tijdens of na de vlucht zijn geuit."