Ga naar de inhoud
Trieste mijlpaal

Meer dan 78.000: India zet nieuw record dagelijkse besmettingen

Een coronatest wordt afgenomen in India. Beeld © EPA

In India werden gisteren 78.761 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Niet eerder werden er ergens ter wereld op één dag zoveel nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal coronabesmettingen is wereldwijd opgelopen tot voorbij de 25 miljoen.

Op 17 juli werden er in de Verenigde Staten 77.299 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat was het hoogste aantal dagelijkse besmettingen dat ooit in één land op een dag gemeld werd. Het grimmige record is nu verbroken door India.

Snelle verspreiding

India is na de Verenigde Staten en Brazilië wereldwijd het hardst getroffen door het coronavirus. Ruim 3,5 miljoen inwoners van het land zijn besmet geraakt met het virus en meer dan 63.000 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden

Duitse
Lees ook:
Duitse politie grijpt in bij coronaprotest Berlijn: ruim 200 arrestaties

In eerste instantie leek India het coronavirus goed onder controle te krijgen, mede dankzij een strikte lockdown. Inmiddels heeft het virus zich echter over het hele land verspreid. In grote steden als Mumbai en Delhi liep het aantal besmettingen de afgelopen tijd hard op.

Versoepeling maatregelen

"De enorme stijging komt omdat het virus zich ook in meer afgelegen delen van India heeft verspreid", legt arts Manoj Kumar uit aan persbureau Reuters.

Ondanks het aantal oplopende besmettingen heeft de regering in India besloten de maatregelen in het land te versoepelen. Vanaf volgende maand zijn bijeenkomsten met maximaal 100 mensen weer toegestaan, al moeten mensen wel sociale afstand bewaren en mondkapjes dragen.

Maar
Lees ook:
Maar edelachtbare, de minister en koning houden zich óók niet aan de regels

Infectiedeskundige Rajiv Parkeh legt aan persbureau Reuters uit dat veel inwoners van India dachten dat de strijd tegen het virus gewonnen was. "Iedereen ging weer naar buiten zonder afstand te houden of mondkapje te dragen. Dat is iets wat we niet toe hadden moeten staan", geeft hij toe.

25 miljoen besmettingen

In een toespraak heeft minister president Narendra Modi de bevolking van het land opgeroepen om 'het virus er samen onder te krijgen'. Modi spreekt niet over de enorme stijging van het aantal besmettingen.

Wereldwijd zijn meer dan 25 miljoen mensen besmet geraakt met het virus. De Verenigde Staten zijn met 6 miljoen besmettingen het hardst geraakt, gevolgd door Brazilië (3,8 miljoen), India (3,5 miljoen) en Rusland (987.000). 845.000 mensen zijn wereldwijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Duitsers testen hoe ze veilig concert kunnen bezoeken in coronatijd

01:21
Hoe verspreidt het coronavirus in een volle concertzaal?