Harde woorden

Burgemeester Portland haalt uit naar Trump: 'U creëerde de haat'

31 augustus 2020 03:18 Aangepast: 31 augustus 2020 07:20
Een demonstrant wordt gearresteerd door politie in Portland. Beeld © ANP

De burgemeester van de Amerikaanse stad Portland heeft hard uitgehaald naar president Trump. "U hebt haat en verdeeldheid gecreëerd", vertelde hij in een persconferentie naar aanleiding van de demonstraties in zijn stad. "Wat Amerika nodig heeft, is dat u wordt gestopt."

Dat vertelde burgemeester Ted Wheeler van Portland tijdens een persconferentie over de onrust in zijn stad.

'Seksistische president'

Wheeler zegt in zijn toespraak dat we 'vier jaar met president Trump hebben moeten leven'. Volgens de burgemeester is Trump een seksistische president die de draak steekt met gehandicapten en journalisten publiekelijk de les leest.

"En nu bereiken we het punt dat u Democratische burgemeesters aanvalt en daarmee de kern van de democratie raakt", vervolgt Wheeler.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode in Portland na confrontatie betogers en Trump-fans

"Vraag u zich nooit af waarom er in Amerika momenteel meer geweld voorkomt dan in de afgelopen decennia?", zegt hij. "U hebt haat en verdeeldheid gecreëerd."

De burgemeester heeft een duidelijke boodschap voor Trump: "Of u ondersteunt ons bij het werk dat wij doen, of u bemoeit zich er niet mee."

Reactie Trump

Trump reageerde een paar minuten na de persconferentie van de burgemeester en beschreef Wheeler als 'gek' en 'dwaas' in een serie tweets. "Kracht is de enige manier om geweld te stoppen in de door Democraten geleide steden met hoge criminaliteitscijfers", schreef hij.

Presidentskandidaat Joe Biden liet het er niet bij zitten en haalde ook uit naar Trump. Hij vroeg de president om al het geweld te veroordelen. "We moeten geen land worden dat met zichzelf in oorlog is", zei Biden.

"Wat denkt president Trump dat er zal gebeuren als hij blijft aandringen op het aanwakkeren van haat en verdeeldheid in onze samenleving en de politiek van angst gebruikt om zijn aanhangers op te zwepen? Hij is roekeloos geweld aan het aanmoedigen", voegde de Democratische presidentskandidaat eraan toe.

Rellen en plunderingen

Portland is al maanden het toneel van rellen en plunderingen die begonnen na de dood van de zwarte George Floyd. Dit weekend liep de spanning in de stad verder op, nadat aanhangers van Trump in een konvooi van honderden pick-uptrucks door de stad reden. Dat leidde op sommige plekken tot confrontaties met Black Lives Matter-demonstranten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiegeweld VS: 'Zwarte Amerikanen disproportioneel vaak doodgeschoten'

Een man zou tijdens die betogingen zijn doodgeschoten. Het zou gaan om een aanhanger van president Trump, die op een bijeenkomst van fans van de president was afgekomen.

Overtrokken conclusies

Politiechef Chuck Lovell in Portland vroeg iedereen echter niet te snel conclusies te trekken over de toedracht van de schietpartij. Het is nog niet duidelijk of de dood van de man inderdaad iets te maken heeft met de gevechten die uitbraken tussen Black Lives Matter-demonstranten en Trump-aanhangers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore