Niet vergiftigd

Zimbabwe onderzoekt mysterieuze dood van elf olifanten

31 augustus 2020 02:33 Aangepast: 31 augustus 2020 06:13
Bezoekers in het Hwange National Park in Zimbabwe bekijken een kudde olifanten. Beeld © ANP

Elf olifanten zijn in Zimbabwe op mysterieuze wijze om het leven gekomen. De Zimbabwaanse autoriteiten staan voor een raadsel nu duidelijk is dat de dieren niet door stropers zijn omgebracht.

De karkassen van elf dode olifanten werden vrijdag gevonden in een natuurgebied in de buurt van het National Park Hwange, in het noorden van Zimbabwe. Dat schrijft The Guardian.

Geen stropers

De autoriteiten doen onderzoek naar de doodsoorzaak van de dieren. De dieren hadden hun slagtanden nog, waardoor de kans klein is dat ze door stropers om het leven zijn gebracht. Stropers hebben de afgelopen jaren tientallen olifanten vergiftigd vanwege de slagtanden, die op de illegale markt veel geld opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Botswana staat voor een raadsel: honderden olifanten zijn dood, maar niemand weet waarom

De dood van de dieren doet denken aan de mysterieuze dood van honderden olifanten in Botswana, eerder dit jaar. Zeker 350 olifanten vonden daar de dood, voornamelijk rond waterbronnen. Natuurbeheerders staan nog altijd voor een raadsel.

Andere dieren ongedeerd

Zowel mannetjes als vrouwtjes overleden in Botswana, en ook de leeftijd leek niet van invloed. Wat opviel volgens de onderzoekers: andere dieren lijken niet ziek te worden door het eten van de karkassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emotioneel weerzien in Duitse dierentuin: olifant na twaalf jaar herenigd met dochter

Dat lijkt ook in Zimbabwe het geval te zijn geweest. "Aasgieren en vogels die van de karkassen hebben gegeten zijn niet overleden", bevestigt een woordvoerder van de natuurbeheerders aan The Guardian. "Wij wachten op de resultaten van het bloedonderzoek, hopelijk kunnen we de doodsoorzaak zo achterhalen."

Botswana is het land met de meeste olifanten ter wereld. Er leven zo’n 156.000 dieren. Zimbabwe volgt, met zo'n 85.000 olifanten. Vorig jaar kwamen in Zimbabwe ongeveer 200 olifanten om het leven vanwege uitdroging.

Mysterie in Botswana: opnieuw dode olifanten gevonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore