'De tijd is rijp'

Libanese president Aoun pleit voor seculiere staat

30 augustus 2020 22:20
Een meisje zwaait met de Libanese vlag bij de plek van de ramp in de haven van Beiroet. Beeld © Getty

De Libanese president Michel Aoun heeft een pleidooi gehouden voor de afkondiging van een seculiere staat. Dat is volgens hem de enige manier om 'pluralisme te beschermen en te behouden' en eenheid te creëren.

De 85-jarige Aoun zei dat vandaag in een tv-toespraak ter gelegenheid van het aanstaande eeuwfeest van Libanon. Het land zucht al tijden onder een ongekende economische crisis en raakte onlangs verlamd door de verwoestende explosie in de haven van hoofdstad Beiroet. 

Langs religieuze lijnen

Momenteel loopt de staatsinrichting van het land nog strak langs religieuze lijnen: christenen en moslims van verschillende stromingen hebben allemaal recht op een vast aantal parlementszetels. Ook is nu nog vastgelegd dat de president een christen is, en de premier moslim. Daarnaast heeft de islamitische terreurbeweging Hezbollah een flinke vinger in de pap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regering Libanon stapt op om verwoestende explosie Beiroet

'De tijd is rijp'

"De jeugd van Libanon roept om verandering, voor hen en voor hun toekomst ", aldus de president. "Ik zeg ja, de tijd is rijp. Er is noodzaak het systeem aan te passen en te ontwikkelen."

Hij beloofde zich sterk te maken voor de dialoog met onder anderen de religieuze machthebbers en politieke leiders voor het vinden van een 'formule die wordt geaccepteerd door iedereen' en die wordt opgenomen in de grondwet.

Waarom zijn Libanezen zo boos?

Voor Libanezen is de explosie in de haven van Beiroet de druppel die de emmer doet overlopen. Een emmer die vol zit met ellende, armoede en corruptie. Ze eisen veranderingen in het politi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore