Schietpartij

Dode in Portland na confrontatie betogers en Trump-fans

30 augustus 2020 09:59 Aangepast: 30 augustus 2020 10:17
De man werd op straat doodgeschoten. Beeld © AP

In de Amerikaanse stad Portland, dat al maanden het toneel is van grote Black Lives Matter-betogingen, is gisteravond een man doodgeschoten. Volgens Amerikaanse media was het slachtoffer waarschijnlijk een aanhanger van president Trump, die op een bijeenkomst van fans van de president was afgekomen.

Gisteren reden aanhangers van Trump in een konvooi van honderden pick-uptrucks door de stad. Dat leidde op sommige plekken tot confrontaties met Black Lives Matter-demonstranten.

Vanuit auto's werd er met paintballgeweren op betogers schoten. Die reageerden door met allerlei voorwerpen terug te gooien. Ook waren er meldingen van vechtpartijen op straat. 

Volgens The New York Times viel er bij één van die ruzies een dode. Het slachtoffer droeg een petje van de extreem-rechtse organisatie Patriot Prayer. Door wie hij is neergeschoten en of er een verdachte is, is niet duidelijk.

George Floyd

In Portland braken eind mei rellen en plunderingen uit naar aanleiding van de dood van een zwarte verdachte door toedoen van agenten in Minneapolis op 25 mei. In heel de VS braken protesten tegen racisme en geweld uit door de dood van George Floyd.

In de stad in het noodwesten van de Verenigde Staten zijn er sindsdien al meer dan negentig nachten plunderingen en protesten geweest. De schade aan bedrijven en overheidsgebouwen is inmiddels al over de 20 miljoen dollar heen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore