30.000 man aanwezig

Duitse politie grijpt in bij coronaprotest Berlijn: ruim 200 arrestaties

29 augustus 2020 19:56 Aangepast: 29 augustus 2020 19:59
Demonstranten in Berlijn vandaag. Beeld © ANP

Bij ongeregeldheden tijdens demonstraties tegen coronamaatregelen in Berlijn heeft de politie tussen de 200 en 300 mensen aangehouden. Dat gebeurde bij de Russische ambassade waar volgens Duitse media een grimmige sfeer was ontstaan.

Op andere plekken verliepen de demonstraties minder rumoerig dan verwacht en bleven gevreesde rellen uit. Aan het begin van de avond meldde de politie dat veel deelnemers waren vertrokken.

Tienduizenden mensen

Volgens de politie waren 25.000 tot 30.000 mensen in Berlijn samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen die volgens de actievoerders hun mensenrechten schenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raken mensen met een contactberoep vaker besmet met corona?

Twee demonstraties die vanochtend begonnen, werden door de politie opgebroken omdat de deelnemers zich niet aan de beperkende maatregelen vanwege corona hielden.

Geen mondkapjes

De actievoerders hielden geen afstand. Toen de politie hen daarop verplichtte om een mondkapje te dragen, werd ook dat genegeerd. Daarop besloot de politie de demonstraties te beëindigen.

Begin juli hadden de mensen in Berlijn al wel zin in een feestje:

Ook toen moest iedereen afstand houden, maar probeer dat maar eens te handhaven.

Duizenden actievoerders gingen vervolgens door met hun demonstratie en trokken naar de Straat van de 17e juni waar de eindbijeenkomst van de demonstraties gepland stond.

Met flessen bekogeld

De politie overlegde met de organisatoren en raadde hen af verder te gaan. Enkele Duitse media meldden dat de organisatie ook pogingen deed mensen weg te sturen maar dat dit slechts met applaus werd begroet. Afgezien van de situatie bij de Russische ambassade waren er kleinere opstootjes waarbij een onbekend aantal mensen werd aangehouden. Op sommige plekken werd de politie met flessen bekogeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore