Grote protestmars

Coronaprotest Berlijn loopt uit de hand, ruim 200 aanhoudingen

29 augustus 2020 12:10 Aangepast: 29 augustus 2020 19:41
Beeld © AFP

De politie in de Duitse hoofdstad Berlijn probeert een einde te maken aan de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Duitsland. Deelnemers worden via internet en met luidsprekers opgeroepen de betoging te stoppen. Niet iedereen accepteert dat, er wordt door groepjes met flessen gegooid naar de politie.

De politie meldt dat er twee mensen gearresteerd zijn. Er wordt pepperspray ingezet.

Het protest is een initiatief van actiegroep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711). Die organiseert in heel Duitsland betogingen tegen de maatregelen die de groep als strijdig met de grondwet bestempelt. 

De tienduizenden demonstranten in Berlijn hielden zich niet aan de gestelde voorwaarden, zoals het dragen van een mondmasker en social distancing.

Berlijn verbood de betoging afgelopen week, maar werd teruggefloten door rechters. De politie vreest voor ongeregeldheden. Op internet hebben extremisten opgeroepen tot een 'Sturm auf Berlin' waarbij geweld niet zou worden geschuwd. Er zijn 3000 politieagenten ingezet.

Veel Duitsers beschouwen de ingrijpende en in deelstaten verschillende maatregelen als strijdig met de grondrechten. Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties, omdat ze enorme economische schade aanrichten die erger is dan de kwaal, het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore