Categorie 4

14 doden door orkaan Laura, groot deel door koolmonoxide

29 augustus 2020 08:51 Aangepast: 29 augustus 2020 08:59
Beeld © AFP

De krachtige orkaan Laura, die deze week over de Amerikaanse staten Texas en Louisiana trok, heeft aan 14 mensen het leven gekost. De helft van hen overleed door koolmonoxidevergiftiging, omdat ze generatoren in huis hadden aangezet.

Vier anderen stierven door bomen die op huizen vielen en een man verdronk nadat zijn boot in de storm zonk. Nog altijd zitten bijna een half miljoen Amerikanen zonder stroom door Laura.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chemische fabriek Verenigde Staten in brand na orkaan Laura

Laura kwam donderdagochtend aan land op de grens tussen Louisiana en Texas als een krachtige orkaan van de vierde categorie (de op een na zwaarste). De staten kwamen beter dan verwacht door de storm, omdat die op het laatste moment een stukje naar het oosten bewoog. 

Orkaanseizoen wordt steeds langer en heftiger, dit is waarom

Niet eerder waren er in augustus al zoveel van dit soort stormen. Het orkaanseizoen wordt steeds heftiger en duurt langer, we leggen je in deze video uit hoe dat komt.

In de getroffen staten is het opruimen inmiddels in volle gang. Het duurt naar verwachting nog weken voordat iedereen weer stroom heeft, het water gezakt is in overstroomde gebieden en het puin geruimd is.

Trump op bezoek

President Donald Trump komt inwoners van Texas en Louisiana een hart onder de riem steken. Hij zal later vandaag een bezoek brengen om de schade met eigen ogen te bekijken.

Trump zegt dat hij heeft overwogen om zijn speech op de Republikeinse conventie uit te stellen. Hij deed dat uiteindelijk niet. "We hebben geluk gehad. Het was een hele grote, hele krachtige storm. Maar hij was ook snel weer weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse staat Louisiana zet zich schrap voor zwaarste orkaan sinds Katrina en Rita

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore