Ga naar de inhoud
Experiment

Techmiljardair Musk stopt computerchip in hersenen varken

Beeld © AFP

De excentrieke miljardair Elon Musk heeft bij zijn bedrijf Neuralink een varken getoond dat al twee maanden een computerchip in zijn hersenen heeft.

Het experiment vormt een eerste stap richting genezing van hersenziekten bij mensen met behulp van hetzelfde type implantaat. Neuralink, mede opgericht door Musk in 2016, heeft tot doel draadloze hersencomputerinterfaces bij mensen te implanteren en zo de mensheid te laten samensmelten met kunstmatige intelligentie.

Hersenletsel

Doel is neurologische aandoeningen zoals alzheimer, dementie en ruggenmergletsel te helpen genezen. "Een implanteerbaar apparaat kan deze problemen daadwerkelijk oplossen", zei Musk op een webcast.

Musk zei dat Neuralink drie varkens had met elk twee implantaten. Bij een van de varkens was het implantaat verbonden met de snuit. De neurale activiteit van het dier was te volgen in een grafiek. De varkens waren 'gezond, gelukkig en niet te onderscheiden van een normaal varken', zei Musk.

'Interessante ontwikkeling'

Pieter Roelfsema, hoogleraar neurowetenschappen en verbonden aan het Nederlands Herseninstituut, vindt het een interessante ontwikkeling. Het zou volgens hem vooral wat kunnen betekenen voor patiënten met verlammingsverschijnselen.

De claim dat het neurologische aandoeningen als Alzheimer en dementie zou kunnen genezen lijkt hem onwaarschijnlijk. "Daarbij zijn vitale hersencellen afgestorven, die kun je niet meer stimuleren met een computerchip"

Musk
Lees ook:
Musk toont vrijdag 'werkend apparaat voor lezen gedachten'