Politiegeweld

Neergeschoten Jacob Blake 'met handboeien vast aan ziekenhuisbed'

28 augustus 2020 13:40
Jacob Blake sr., de vader van de neergeschoten Jacob Blake Beeld © AFP

Jacob Blake, de zwarte man die eerder deze week door de politie werd neergeschoten, zit met handboeien vast aan zijn ziekenhuisbed. Dat zegt zijn vader tegen tegen Amerikaanse media. "Hij kan nergens naar toe. Waarom houden ze hem dan geboeid in bed?"

De 29-jarige Blake ligt al dagen in het ziekenhuis. Hij raakte zwaargewond toen de politie hem zeven keer in de rug schoot in de stad Kenosha. Het leidde tot grote verontwaardiging, demonstraties en rellen.

'Hij kan nergens naar toe'

De familie maakte bekend dat Blake verlamd is en dat alleen een wonder er voor kan zorgen dat hij ooit weer kan lopen. Woensdag was zijn vader in het ziekenhuis om zijn zoon te bezoeken en zag toen de handboeien. "Ik haat het, dat hij vastgeketend in bed lag", zegt zijn vader tegen de Chicago Sun-Times. "Hij kan nergens naar toe."

De reden voor het boeien van Blake is omdat hij onder arrest staat, zo kreeg Jacob Blake sr. te horen. Maar waarvan zijn zoon dan beschuldigd wordt, dat werd hem niet duidelijk gemaakt. De krant deed ook navraag, maar dat leverde niet meteen iets op. Zowel de politie en het OM van Kenosha als het ministerie van Justitie in Wisconsin reageerde niet op de vragen waarom Blake vastzit aan zijn bed met boeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten VS slaan dit keer niet over naar Nederland: 'Wij voeren een andere strijd'

Gouverneur reageert kritisch

Op een persconferentie werd de gouverneur van de staat Wisconsin gevraagd of hij bezorgd is over het geboeid houden van Blake. "Jazeker", zei Tony Evers. "Persoonlijk begrijp ik niet waarom dat nodig zou zijn. Ik kan me niet voorstellen dat het gebeurt, en ik hoop dat we een betere manier vinden om zijn herstel te bevorderen."

Bekijk hier de persconferentie. De vraag over Jacob Blake begint vanaf minuut 10.

Wat is er gebeurd?

Jacob Blake werd met zeven kogels in de rug neergeschoten. Dat gebeurde nadat de politie afging op een melding van huiselijk geweld. Hij zou zich in eerste instantie verzet hebben tegen zijn arrestatie. Blake loopt dan naar zijn auto. Vervolgens begint een agent van dichtbij te schieten.

Volgens omstanders was Blake ongewapend. In de auto vond de politie later wel een mes. De naam van de agent die schoot is inmiddels bekendgemaakt. Het gaat om Rusten Sheskey, die zeven jaar in dienst is bij de politie van Kenosha.

Woede in Wisconsin: 'Die agent begon gewoon te schieten'

Op schokkende beelden is te zien hoe de 29-jarige Jacob Blake zeven keer in zijn rug wordt geschoten door een agent in de Amerikaanse stad Kenosha.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore