De Britse kunstenaar Banksy heeft een boot gefinancierd waarmee vluchtelingen op de Middellandse Zee worden gered. Dat meldt The Guardian.
In het diepste geheim zocht de beroemde kunstenaar contact met Pia Klemp, een Duitse kapitein die eerder werkte voor Sea-Watch.
"Ik ben een artiest uit het Verenigd Koninkrijk en heb wat kunst gemaakt over de vluchtelingencrisis. Als vanzelfsprekend kan ik het geld dat ik daarmee heb verdiend niet zelf houden. Kun jij het gebruiken voor een boot, of zo? Laat het me weten. Goed gedaan, Banksy", stond er volgens The Guardian in het bericht dat hij haar stuurde.

Met knalroze verf en een kunstwerk van Banksy op de zijkant is de Louise Michel een opvallende verschijning. Volgens Klemp is de betrokkenheid van de kunstenaar alleen financieel. "Banksy doet niet alsof hij het beter weet hoe je met een boot moet varen, en wij doen niet alsof we artiesten zijn."
Veertien vrouwen en vier kinderen
Volgens de Britse krant is de Louise Michel 18 augustus vertrokken uit de Spaanse haven van het stadje Burriana. Vandaag redden de tien bemanningsleden 89 mensen, onder wie veertien vrouwen en vier kinderen. Daarvoor assisteerde het schip al bij twee andere reddingsacties van Sea-Watch.
Hoewel de Louise Michel dus al bijna twee weken in gebruik is, hebben Banksy en de bemanning de samenwerking nu pas naar buiten gebracht. De angst bestond dat verschillende Europese landen hun missie zouden proberen te blokkeren.
Klemp denkt dat de artiest haar uitkoos vanwege haar politieke ideeën. "Het redden van mensen op zee is geen humanitaire missie", legt ze uit bij The Guardian. "Het is onderdeel van het vechten tegen fascisme."
Al 600 migranten gered met Zeeuwse vissersboot
Werk van Banksy heeft vaak een politieke of sociale lading. Zo kaartte hij eerder de vluchtelingencrisis aan, de situatie in Palestina en ook de brexit.
Het schip is vernoemd naar Louise Michel, een Franse feministische anarchist. Zij wordt gezien als een belangrijke voorvechter van sociale rechtvaardigheid in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.