Black Lives Matter

Protesten VS slaan dit keer niet over naar Nederland: 'Wij voeren een andere strijd'

28 augustus 2020 09:21 Aangepast: 28 augustus 2020 09:45
Het is onrustig Kenosha nadat de politie een zwarte man neerschoot. Beeld © EPA

In het Amerikaanse Kenosha is het onrustig: er zijn rellen en protesten nadat er een zwarte man door de politie zeven keer in zijn rug is geschoten. Betekent dat dat er nu ook weer massale demonstraties in Nederland komen, net zoals na de dood van George Floyd?

Naomie Pieter stond er, afgelopen juni. Op de Dam, tijdens het Black Lives Matter-protest. Om haar stem te laten horen, als zwarte vrouw, maar ook als medeoprichter van Black Queer & Trans Resistance NL, een organisatie die opkomt voor de rechten van zwarte queers en transgenders. "De dood van Floyd doet veel met zwarte mensen in Nederland", zei ze toen tegen dagblad Trouw.

Nu, ruim twee maanden later, is er weer een zwarte man uit Amerika in het nieuws. Dit keer gaat het om Jacob Blake, die door de politie minstens zeven keer in zijn rug is geschoten. Toch gaat Pieter niet de straat op. Zal ze niet op de Dam staan. "Het is niet zo dat ik na elke moord of poging tot doodslag in Amerika de neiging voel om naar buiten te gaan", zegt ze.

Naomie Pieter Naomie Pieter

"Wat er met Blake is gebeurd, is verschrikkelijk, dat mag niet", vervolgt Pieter. "We zijn solidair. Maar wij hebben hier in Nederland onze eigen strijd. Als we al zouden demonstreren, dan zou dat denk ik eerder zijn om de dood van Tomy Holten uit Zwolle, voor mij is hij de Nederlandse George Floyd."

Wat is er gebeurd? 

Jacob Blake werd met zeven kogels in de rug neergeschoten. Dat gebeurde nadat de politie vanwege een melding van huiselijk geweld was uitgerukt. Hij werd in zorgelijke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Volgens omstanders was Blake ongewapend en wilde hij in zijn auto stappen. 

"Het voelt voor mij niet logisch om nu te demonstreren", zegt ook Angelique Duijndam. Ze was betrokken bij het Black Live Matter-protest in Zeeland. Duijndam snapt dat er mensen zijn die het niet begrijpen. Waarom wel massaal protest na de dood van Floyd, en niet nu Blake in het ziekenhuis voor zijn leven vecht?

Haar antwoord: "George Floyd was de aanleiding voor een groot protest in Nederland, maar je kan niet alléén maar blijven protesteren, dan verzand je erin."

Nu is het tijd om te praten

Er moeten andere dingen gebeuren, nu, zegt Duijndam. "We hebben onze stem laten horen aan het grote publiek. Nu willen we echt handelen. Om uiteindelijk dingen structureel te veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door Amerikaanse politie neergeschoten Jacob Blake zou volgens vader verlamd zijn

Arco Timmermans, hoogleraar public affairs aan de universiteit in Leiden, is enigszins verbaasd dat er niet geprotesteerd wordt, maar er is ook wel een verklaring voor. "Het wil zeker niet zeggen dat mensen dit niet belangrijk vinden. Ik denk dat er een andere strategie wordt gekozen."

Zoals: in gesprek gaan. "Bij dit onderwerp kun je van buitenaf, op pleinen en straten, de druk opvoeren", zegt Timmermans. "Maar je kunt ook van binnenuit, dicht bij politici en beleidsmakers, je stem laten horen. Ik denk dat dat nu gaande is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog amper Black Lives Matter in je tijdlijn? 'Stilte voor de storm'

Duijndam beaamt dat er verschillende organisaties in gesprek zijn met gemeentes, de politie, schooldirecteuren, andere overheidsinstanties. Ook Dionne Abdoelhafiezkhan, woordvoerder van Controle Alt Delete, stelt dat er minder wordt gedemonstreerd. Controle Alt Delete is het platform dat zich inzet tegen etnisch profileren en buitenproportioneel politiegeweld. De organisatie verwacht niet snel demonstraties in Nederland naar aanleiding van het neerschieten van Blake. 

"In Nederland zijn al genoeg dingen gaande", stelt Abdoelhafiezkhan. "Er worden gedachten uitgewisseld over hoe we dit onderwerp op de agenda zetten – en houden."

En ze zegt ook: "De focus op Amerika kan ook afleiden van wat er in Nederland misgaat. Ook hier overlijden mensen onder de verantwoordelijkheid van de politie."

Dionne Abdoelhafiezkhan. Dionne Abdoelhafiezkhan.

Er is volgens haar overigens geen sprake van demonstratiemoeheid. "Iedereen is zoekende naar wat de juiste manier is om aandacht te vragen voor institutioneel racisme. De protesten in juni hebben Nederland ervan doordrongen dat racisme een groot probleem is."

Dit is er mis

Het is nu, zo zegt Duijndam, aan de politie, aan scholen, aan de Belastingdienst en andere overheidsinstanties. "Nu moeten regels worden herzien en beleid moet worden aangepast."

Als dat niet gebeurt? Dan laat in elk geval Naomie Pieter weer publiekelijk op de Dam – of ergens anders – van zich horen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore