Aangeklaagd voor moord

Hoe een 17-jarige politiefan twee betogers kon doodschieten in Kenosha

27 augustus 2020 15:32 Aangepast: 27 augustus 2020 16:02
Schutter Kyle Rittenhouse opent het vuur

Het is al dagen onrustig in Kenosha, in de Amerikaanse staat Wisconsin. In de stad vinden sinds zondag protesten plaats tegen het neerschieten van Jacob Blake door een agent. Dinsdagavond bereikte het onrust een dieptepunt toen een 17-jarige schutter in een confrontatie twee demonstranten neerschoot. De jongen wordt nu aangeklaagd voor moord. Maar hoe kon het zo uit de hand lopen?

Het is dinsdagavond, voor de tweede avond op rij marcheren Black Lives Matter-demonstranten door Kenosha in Winsconsin, uit protest tegen het neerschieten van de zwarte man Jacob Blake de zondag ervoor. Jacob wordt met zeven kogels in zijn rug geschoten door een agent als hij het portier van zijn auto opent. Hij overleeft de beschieting, maar is volgens zijn familie nu verlamd.

Maandagavond lopen de protesten al uit de hand. Winkels worden geplunderd en soms in brand gestoken. De avond erop verschijnen er opeens burgermilities: mannen en jongens die plunderaars moeten afschrikken met hun zware wapens. Eén van hen is de 17-jarige Kyle Rittenhouse uit de naburige staat Illinois. "Het is onze taak om deze zaken te beschermen", zegt Kyle tegen een lokale journalist.

Kyle Rittenhouse en de andere militieleden staan op wacht bij een pompstation. Rond middernacht verschijnt er een groep ongewapende demonstranten en er breekt een hevige discussie los. Rittenhouse (in het groene shirt) en de andere militieleden trekken zich langzaam terug.

Op de parkeerplaats van het pompstation komt het tot een confrontatie. Rittenhouse wordt achterna gezeten door een demonstrant, maar draait zich uiteindelijk om. Hij schiet de man door het hoofd. Terwijl omstanders de demonstrant snel te hulp schieten, grijpt Rittenhouse naar zijn telefoon en gaat ervandoor. "Ik heb iemand neergeschoten", zegt hij aan de telefoon. De gewonde demonstrant overleeft het voorval niet (Waarschuwing: de beelden zijn heftig).

Rittenhouse zet het op een lopen maar wordt achtervolgd door een woedende menigte die hem proberen staande te houden.

De schutter valt op de grond en incasseert een paar klappen. Hij opent daarna opnieuw het vuur. Een demonstrant wordt in de buik geschoten, een ander in de arm. Rittenhouse staat weer op en rent verder naar de politie toe. De man die in zijn buik is geraakt, komt ook te overlijden.

Ongehinderd doorlopen

Rittenhouse loopt met zijn handen in lucht voorbij de oproerpolitie. "Hij heeft iemand neergeschoten", roepen omstanders. De politie laat hem ongehinderd doorlopen. Maar vrijuit gaat de 17-jarige jongen uiteindelijk niet.

De volgende dag wordt hij gearresteerd in zijn thuisstaat Illinois en aangeklaagd voor moord. In Kenosha wordt dezelfde dag de nationale garde ingezet om een eind te maken aan de onrust.

Wie is Kyle Rittenhouse?

Kyle Rittenhouse is een 17-jarige jongen uit het plaatsje Antioch in de staat Illinois. Hij is een grote fan van de politie en verheerlijkt agenten op sociale media. Veel van zijn foto's die online staan, zijn gemarkeerd met een label van Blue Lives Matter, een pro-politie beweging in de Verenigde Staten en tegenhanger van Black Lives Matter.

Rittenhouse is ook een aanhanger van president Trump. Op TikTok-filmpjes van hem is te zien hoe hij in januari bij een Trump bijeenkomst was in de staat Ohio. Daarnaast lijkt de jonge schutter ook veel ervaring te hebben met vuurwapens. Op meerdere foto's en video's is te zien dat hij een geweer draagt en ermee oefent op de schietbaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore