Een Nieuw-Zeelandse rechtbank heeft de Australiër Brenton Tarrant, die vorig jaar met een racistisch terroristisch motief 51 moskeegangers vermoordde in de stad Christchurch, veroordeeld tot levenslang zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating.
Het is daarmee een historische dag wat betreft de rechtspraak in het land, want het is voor het eerst dat die straf wordt opgelegd in Nieuw-Zeeland.
Schietpartij moskeeën
De 29-jarige Tarrant heeft bekend dat hij 51 personen had doodgeschoten en 40 mensen had geprobeerd te vermoorden. Hij is behalve voor meervoudige moord ook veroordeeld voor het plegen van een terroristische daad. Op 15 maart vorig jaar opende hij tijdens het vrijdaggebed het vuur in twee moskeeën.
Tarrant, die zegt geïnspireerd te zijn door de extreemrechtse Noorse massamoordenaar Anders Breivik, zond de slachting die hij aanrichtte live uit op sociale media. Er vielen 50 gewonden.
De rechter noemde de daden van Tarrant in het vonnis 'kwaadaardig' en 'onmenselijk'. Tarrant vertrok geen spier bij de uitspraak van de rechter, die zei dat de moordenaar geen enkele empathie had voor zijn slachtoffers. Desgevraagd had de Australiër ook geen reactie op de straf en het vonnis.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern reageerde door te zeggen dat Tarrant een leven lang 'complete en uiterste stilte' verdient.
'Sterven van eenzaamheid'
Buiten de rechtszaal vierden nabestaanden en overlevenden het vonnis. "Als hij enige menselijke gevoelens heeft, zal hij sterven met spijt", reageerde de imam van de moskee waar Tarrant 44 slachtoffers maakte op de uitspraak. "Ik denk dat hij zal sterven van eenzaamheid, denkend aan wat hij ons, zijn moeder, zijn oma en zijn familie heeft aangedaan."
In de moslimgemeenschap van Nieuw-Zeeland werd met opluchting gereageerd op de levenslange opsluiting van Tarrant. "Het is een nieuw begin naar een mooiere toekomst voor onze gemeenschap", zegt Temel Atacocugu, die in de Al Noor-moskee werd geraakt door negen kogels, in de New Zealand Herald. "We kunnen dit niet zonder de mensen van Nieuw-Zeeland."
'Hele opluchting'
"Ik ben heel blij met de uitspraak", zegt Mustafa Boztas, die de aanslag overleefde. "Het rechtssysteem van Nieuw-Zeeland heeft ons niet in de steek gelaten."
Een nabestaande van een van de slachtoffers, Hamimah Tuyan, was opgelucht dat de rechtszaak erop zat. Haar man was de laatste die overleed als gevolg van de daden van Tarrant. "Ik kwam beduusd naar buiten", zegt ze. "Ik kon niet geloven dat we kregen waarvoor we gebeden hebben. Dit is een hele opluchting."