Initiatief basketballers

Amerikaanse sporters staken uit protest tegen politiegeweld

27 augustus 2020 00:10 Aangepast: 27 augustus 2020 07:41
De vloer bij de wedstrijd tussen Milwaukee Bucks en Orlando Magic bleef leeg. Beeld © ANP

De basketballers uit de Amerikaanse competitie NBA weigerden gisteravond in actie te komen. De spelers protesteren tegen politiegeweld en racisme en willen verandering zien. Andere sportcompetities volgden al snel het voorbeeld van de NBA.

De actie begon bij de basketballers van Milwaukee Bucks uit de staat Wisconsin. Daar werd in de plaats Kenosha de zwarte Amerikaan Jacob Blake neergeschoten door politieagenten, wat leidde tot protesten en ongeregeldheden. De wedstrijd van de Bucks tegen Orlando Magic werd geboycot. 

 Disney World 

Vervolgens gingen spelers van de andere vier clubs die in actie zouden komen met elkaar in overleg. Ook zij besloten om niet te spelen. De NBA is momenteel bezig met de play-offs, die worden afgewerkt in een afgesloten en (vooralsnog) coronavrije omgeving op het terrein van Disney World in Orlando.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiegeweld VS: 'Zwarte Amerikanen disproportioneel vaak doodgeschoten'

"De NBA en de spelersorganisatie hebben aangekondigd dat in reactie op het besluit van de Milwaukee Bucks om niet te spelen in wedstrijd 5 tegen Orlando Magic, alle drie de wedstrijden zijn uitgesteld", meldde de competitie. 

Sterspeler LeBron James

De afgelopen dagen speculeerden sommige spelers al over een eventuele boycot van wedstrijden. 'We hadden hier eigenlijk niet eens moeten zijn', sprak George Hill, een speler van de Bucks. Ook sterspeler LeBron James van Los Angeles Lakers, die enkele maanden geleden een organisatie oprichtte voor gelijk stemrecht, sprak zich uit. "We eisen verandering! Ik ben hier ziek van!" schreef hij op Twitter. 

Voordat de spelers eerder deze zomer afreisden naar Orlando om hun in maart onderbroken seizoen te hervatten, hadden sommigen van hen al twijfels over het belang van de wedstrijden. Die zouden afleiden van de belangrijkere strijd tegen racisme en politiegeweld. Na de dood van George Floyd op 25 mei liepen veel basketballers mee in de protestmarsen die op gang kwamen. 

Black Lives Mater

In Orlando krijgen de spelers van de NBA de mogelijkheid om zich uit te spreken over sociale kwesties. Zo dragen de basketballers bij elke wedstrijden T-shirts met de tekst 'Black Lives Matter', die ook op de vloer van de velden staat. Voor veel spelers was het na het incident met Jacob Blake niet meer voldoende. 

Volgens een verslaggever van de tv-zender van de NBA zouden sommige spelers overwegen om helemaal niet meer in actie te komen. Een verslaggever van het sportblad Sports Illustrated meldt dat de boycot in elk geval langer kan gaan duren. "Het seizoen is in gevaar", zou een speler hebben gezegd. 

Andere sporten volgen voorbeeld basketballers

In meerdere Amerikaanse sportcompetities werden vannacht wedstrijden uitgesteld in navolging van de actie in de NBA. Zo besloten ook de honkballers van Milwaukee Brewers niet in actie te komen. Alle wedstrijden in de basketbalcompetitie voor vrouwen, de WNBA, gingen niet door en ook in de voetbalcompetitie MLS werden meerdere wedstrijden afgelast. Tennisster Naomi Osaka zal niet meer spelen op het WTA-toernooi dat momenteel in New York wordt gehouden. 

Moeder neergeschoten Jacob Blake: 'Ik bid voor de politie'

Het gezin van de door agenten neergeschoten zwarte Amerikaan Jacob Blake heeft voor het eerst een publieke reactie gegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore