Onrust na neerschieten Blake

President Trump stuurt ordehandhavers naar Kenosha

26 augustus 2020 23:08
Protest afgelopen nacht in Kenosha. Beeld © EPA

President Trump stuurt onmiddellijk federale ordehandhavers naar Kenosha in Wisconsin 'om orde en recht' te herstellen. Trump wil een einde maken aan de plunderingen en de anarchie. De Democratische gouverneur van de staat, Tony Evers, heeft er volgens Trump mee ingestemd.

In Kenosha, een stad van 100.000 inwoners aan het Meer van Michigan, zijn hevige onlusten uitgebroken naar aanleiding van het neerschieten van een 29-jarige zwarte man door politieagenten. Jacob Blake zou een ruzie hebben willen sussen tussen twee vrouwen.

Teruglopend naar zijn auto kreeg hij het aan de stok met agenten van wie een hem meermaals in de rug schoot. Drie kleine kinderen van Blake waren achterin de auto getuige van het neerschieten van hun vader. Blake dreigt verlamd te blijven door de kogels. Het is nog steeds een raadsel waarom de agent het vuur op Blake opende.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door Amerikaanse politie neergeschoten Jacob Blake zou volgens vader verlamd zijn

Protesten en plunderingen

Het leidde zondag tot protesten en plunderingen waarbij ook spontaan gevormde burgermilities gewapend de straat op gingen om mensen en eigendommen te beschermen. Gisternacht vielen twee doden en een gewonde bij schietpartijen. De politie heeft in verband hiermee een 17-jarige jongeman in de aangrenzende staat Illinois gearresteerd.

De jonge verdachte, Kyle Rittenhouse, is aangehouden in een kleine plaats slechts 20 kilometer van Kenosha, Antioch. Hij was volgens op video verspreide verklaringen naar Kenosha gegaan omdat hij zich verplicht voelde eigendommen en levens te helpen beschermen. Hij wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de twee doden en de gewonden die zijn gevallen.

Dood George Floyd

De rellen na het neerschieten van Jacob Blake volgen na maanden van felle protesten en spanningen naar aanleiding van de dood van een zwarte man in mei in Minneapolis door een blanke agent. De dood van George Floyd ontketende een golf van massale protesten tegen politiegeweld en hevige rellen en plunderingen.

De Amerikaanse politie is zwaar onder druk komen te staan door alle kritiek en protestacties, onder meer gericht op korten op de begroting van politiediensten en zelfs de opheffing van de politie. In veel steden is het vuurwapengeweld sinds mei enorm toegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden en gewonde bij grimmige protesten in VS tegen politiegeweld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore