Minstens één dode

Doden en gewonde bij grimmige protesten in VS tegen politiegeweld

26 augustus 2020 11:50 Aangepast: 26 augustus 2020 11:58
Een van de confrontaties tussen zwaarbewapende burgers en de demonstranten. Beeld © Twitter @Julio_Rosas11

Confrontaties tussen relschoppers en gewapende burgers in de Amerikaanse stad Kenosha hebben afgelopen nacht tot schietincidenten geleid. Daarbij zijn ten minste twee doden gevallen en is één iemand gewond geraakt.

De onrust in Kenosha (Wisconsin) is groot nadat de politie daar afgelopen zondag een zwarte Amerikaan had neergeschoten. Demonstranten eisen gerechtigheid voor Jacob Blake. Die demonstraties verlopen niet alleen maar vreedzaam. Zo staken relschoppers tientallen auto's en verschillende bedrijven in brand.

Om die vernielingen tegen te houden, verzamelden meerdere zwaarbewapende burgers zich bij bedrijfspanden en een tankstation. In eerste instantie bleef het bij verhitte woordenwisselingen.

Maar op beelden die op sociale media worden gedeeld is te zien dat de situatie even later escaleert. Een van de gewapende mannen wordt door demonstranten achterna gezeten en rent weg. Wanneer hij struikelt, grijpt hij naar zijn wapen.

Hij lost meerdere schoten waarbij ten minste één iemand gewond raakt. Pas op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

In vlammen opgaan

Over de achtergrond van de gewapende mannen is, net als bij de demonstranten, nog veel onduidelijk. Zo staat voor beide groepen niet vast of ze uit Kenosha zelf komen.

"We zijn hier om de burgers en onschuldigen te beschermen", laat een van de zwaarbewapende mannen in onderstaand filmpje weten. "We willen niet dat een tankstation in vlammen opgaat."

Eerder die dag riep de moeder van de neergeschoten Jacob Blake juist op tot verbintenis. "Als Jacob zou weten van al het geweld, zou hij zich ergeren", aldus een geëmotioneerde Julie Jackson. "Dit is geen weerspiegeling van wie mijn zoon of mijn familie is."

Blake ligt nog in het ziekenhuis en is volgens zijn vader van zijn middel tot zijn benen verlamd. De familie wordt bijgestaan door een advocaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiegeweld VS: 'Zwarte Amerikanen disproportioneel vaak doodgeschoten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore