Tegenstanders Loekasjenko

Oppositie Wit-Rusland eist directe vrijlating gevangen leiders

26 augustus 2020 01:14
De Wit-Russische oppositieleider Olga Kovalkova. Beeld © ANP

De democratische protestbeweging in Wit-Rusland eist dat de kopstukken Olga Kovalkova en Sergei Dilevski onmiddellijk worden vrijgelaten door het regime. Het volk duldt geen onderdrukking meer, liet de oppositie gisteravond weten in een verklaring.

Kovalkova en Dilevski, die maandag werden opgepakt, werden allebei veroordeeld tot tien dagen gevangenisstraf wegens het organiseren van protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko. Beiden zijn lid van de coördinatieraad van de oppositie, die de dialoog met het machtsapparaat zoekt. 

Nieuwe demonstraties 

In verschillende Wit-Russische steden werd gisteravond opnieuw gedemonstreerd. Onafhankelijke nieuwsmedia meldden dat er actievoerders zijn gearresteerd. De politie had op het Onafhankelijkheidsplein in Minsk al gewaarschuwd voor illegale bijeenkomsten. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja eiste vanuit haar ballingschap in Litouwen dat de autoriteiten stoppen de coördinatieraad tegen te werken en dat zij Kovalkova en Dilevski vrijlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee prominente Wit-Russische oppositieleden gearresteerd

De situatie in Wit-Rusland is gespannen sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus. De 65-jarige autoritaire heerser Loekasjenko eiste de overwinning op met 80 procent van de stemmen, maar bijna iedereen in en buiten Wit-Rusland is ervan overtuigd dat die uitslag met fraude tot stand is gekomen.

Inzetten leger

Loekasjenko dreigde recentelijk het leger in te zetten tegen de demonstranten. De generaal-stafchef van het Wit-Russische leger waarschuwde dat de strijdkrachten niet alleen paraat staan om dreigingen van buitenaf het hoofd te bieden, maar ook om in eigen land in actie te komen tegen bedreigingen.

In het veiligheidsapparaat van de voormalige Sovjet-republiek beginnen ondertussen barstjes te ontstaan en keren Wit-Russen zich af van Loekasjenko. De orthodoxe kerk in Wit-Rusland heeft een nieuwe leiding gekregen nadat eerder ook de hoogste geestelijke van het land zijn steun voor de dictator had ingetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In heel Europa klinkt de 'Mars voor het nieuwe Wit-Rusland'

Protesten tegen 'laatste dictator van Europa'

Aleksandr Loekasjenko, ook wel bekend als de laatste dictator van Europa, is al 26 jaar aan de macht in Wit-Rusland. Hij won de laatste verkiezingen volgens de nationale kiescommissie met meer dan 80 procent van de stemmen. De verkiezingen van 9 augustus zouden gepaard zijn gegaan met grootschalige fraude. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja en haar aanhang eisen een hertelling van de stemmen.

Wit-Russen in Nederland: geweld Loekasjenko houdt Natasha al dagen wakker

De protesten in Wit-Rusland worden steeds luider. Ook in ons land houden de gebeurtenissen de Wit-Russische Nederlanders erg bezig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore