'Harde klap'

Nederlandse ondernemers over reisadvies Spanje: 'Hard besluit, onnodig'

25 augustus 2020 14:48 Aangepast: 16 april 2021 16:39
Beeld © Erik Willaert / Getty

Vanaf vandaag staat Spanje 'op oranje' en worden niet-noodzakelijke (lees: toeristische) reizen afgeraden. RTL Nieuws sprak over de reisadviezen met twee Nederlandse ondernemers in de Spaanse toeristische sector. 'Ze moeten eens gaan nadenken voordat ze al die kleurtjes afroepen. Ze maken geen nuance en zetten het hele land op oranje.'

Alienka Joustra (Gran Canaria)

Alienka met haar partner Arold Alienka met haar partner Arold

"Voor ons was het een grote klap. Vooral omdat het hier relatief veilig is. De coronahaarden die hier nu zijn, zijn jongeren in discotheken. Er zijn weinig ziekenhuisopnames. Dus voor ons voelt het als een hard besluit dat totaal niet nodig is."

"Ons hotel Villa Nestor is nu een jaar open. Dit zou onze eerste zomer zijn. Van maart tot juni moesten we dicht. Daarna hebben we nog een redelijke bezetting qua gasten gehad, vooral lokale mensen. Wij zitten namelijk in een rustig, minder toeristisch gebied."

Koning Felipe kwam deze zomer de Canarische eilanden een hart onder de riem steken Koning Felipe kwam deze zomer de Canarische eilanden een hart onder de riem steken

"Ik voel me hier veiliger dan in Nederland. Mensen zijn hier serieus met corona bezig, dragen mondkapjes, maken goed schoon. En wij zitten heel ver van het Spaanse vasteland: voor Madrid is Amsterdam dichterbij dan de Canarische eilanden."

"De Canarische eilanden leven bijna volledig van het toerisme. De Britten bleven al weg omdat ze thuis twee weken in quarantaine moeten. Nederland was het laatste land waar nog veel mensen vandaan kwamen. En Duitsland heeft nog een uitzondering voor de Canarische eilanden omdat het een veilig gebied is."

"Het is heel spannend of we kunnen voortbestaan. Of het volgende maand kostendekkend kan zijn, weet ik bijvoorbeeld niet. Ik hoop dat er een veilige corridor kan worden opgezet, met testen in het land van herkomst, waardoor mensen in de herfst- en winterseizoen kunnen komen."

Geert van Heijningen (Catalonië)

Geert en zijn partner Jacqueline Geert en zijn partner Jacqueline

"We waren net op 1 juli weer open gegaan. Onze gasten snapten dat we een kleinschalige, veilige accommodatie waren. Wij verhuren in ons resort Torre Nova luxe appartementen in het 'echte' Catalonië. De hele maand juli hebben we vol gezeten, met Belgen en Nederlanders. Daarna begon het weer."

"Het was niet zo slim van Spanje om de boel weer open te gooien, net twee dagen voor de belangrijkste feestdag van Catalonië, terwijl alle families elkaar drie maanden niet hadden gezien. Dat is helemaal mis gegaan, dat is gaan etteren."

"Toen begonnen België en Nederland allerlei gebieden onveilig te verklaren. Op een gegeven moment werd de provincie Barcelona door Nederland op oranje gezet, terwijl het aantal besmettingen hier daalde. Toen werd echt alles geannuleerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies aangescherpt: heel Spanje en delen van Frankrijk op oranje

"Buitenlandse Zaken moet eens gaan nadenken voordat ze al die kleurtjes afroepen. Ze maken geen nuance: heel Spanje wordt nu op oranje gezet, maar mensen zouden hier bij ons een veilige vakantie kunnen hebben. Wij zorgen als ondernemers goed voor de gasten, dat ze geen risico lopen. Maar goed, dit is nu eenmaal wat ons dit jaar overkomt."

"Sinds vorige week zondag hebben we de boel dichtgegooid. We zitten hier ook voor ons plezier. Voor het eerst sinds 13 jaar zijn wij in augustus op vakantie gegaan. We hebben fantastische tochten in de Pyreneeën gemaakt, overal in Spanje is het hartstikke rustig. Echt ideaal."

"Of er nog een naseizoen komt, weten we niet. Maar we zien 2021 met zeer veel vertrouwen tegemoet. De keuzes die wij tien jaar geleden gemaakt hebben – het kleinschalige, het directe, geen massa – dat wordt het toerisme van de toekomst. En nu valt de helft van de concurrentie om."

In dit filmpje legt het RIVM uit hoe een reisadvies tot stand komt

De zoveelste klap voor Spanje

De coronacrisis is de zoveelste klap voor Spanje. Het land had al flink te leiden onder de bankencrisis (2008) en de schuldencrisis (2010). Spanje was daar net van hersteld, kijk maar:

'Herstel in rook op'

Na deze twee dips ging Spanje in maart 2020 op slot vanwege corona. "Door de lockdown ging al het economisch herstel na de bankencrisis van 2008 in rook op" vertelt correspondent Alex Tieleman.

Een groot deel van de pijn zit in het wegblijven van buitenlandse toeristen: zo'n 14% van de Spaanse economie is van toerisme afhankelijk. In juli kwamen er maar liefst 80% minder buitenlandse toeristen dan een jaar eerder. En nu de Britten, de Duitsers, de Belgen en de Nederlanders toeristische reizen voor (grote delen van) Spanje afraden, lijkt het eind niet in zicht.

Oorzaken corona-opleving

Dat het coronavirus op sommige plaatsen in Spanje weer oplaait, heeft volgens Tieleman met twee dingen te maken: "Ten eerste was Spanje heel lang en streng op slot. Die maatregelen zijn in juni vrij snel afgeschaald, alles kon weer. Die overgang was veel te snel."

"Ook is Spanje een echt familieland waar mensen elkaar graag opzoeken, er is veel groepsgebeuren. Vermoed wordt dat daar veel besmettingen plaatsvinden, vooral ook door jongeren die de regels niet zo nauw nemen."

Lust een Spanjaard ook frikandel? Hollands Lloret zoekt een uitweg

Lloret de Mar leek dit jaar wel een spookstad, zag onze correspondent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore