Neerschieten zwarte man

Leger en avondklok: Amerikaanse staat grijpt in na rellen

25 augustus 2020 05:00 Aangepast: 25 augustus 2020 08:36
In de Amerikaanse stad Kenosha kwamen demonstranten gisteren oog in oog te staan met agenten. Beeld © AFP

In de Amerikaanse stad Kenosha nemen de autoriteiten maatregelen. Het leger wordt ingezet en er is een avondklok ingesteld. Gisteren braken er rellen uit nadat een zwarte man was neergeschoten door een politieagent. Vandaag heeft de politie demonstranten met traangas uiteengedreven.

De stad, in de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin, is sinds gisteren het toneel van demonstraties en rellen. Die ontstonden nadat er dit weekend een ongewapende zwarte man werd neergeschoten door politieagenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen na neerschieten zwarte man door politieagent in de VS

Jacob Blake (29) werd door agenten in zijn rug geschoten toen hij in zijn auto wilde stappen. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn drie zoons zaten volgens de advocaat van de familie, Ben Crump, in de auto en hebben gezien hoe hun vader werd neergeschoten.

Molotovcocktails

Honderden mensen gingen gisteren al naar het politiebureau en gooiden stenen en molotovcocktails naar de politie. Op meerdere plekken in de stad ontstonden brandjes.

De overblijfselen van auto's die tijdens de rellen gisteren uitbrandden. De overblijfselen van auto's die tijdens de rellen gisteren uitbrandden.

De gouverneur van de staat Wisconsin, Tony Evers, heeft daarom de nationale garde ingezet. De bijna tweehonderd soldaten hebben als taak om vandalisme en plunderingen te voorkomen. Ook moet het leger de brandweer beschermen bij het blussen van brandjes.

Avondklok

Ook is in de stad vanaf 20.00 uur lokale tijd een avondklok van kracht. Kort nadat die avondklok inging begon de politie vandaag demonstranten bij het gerechtsgebouw uiteen te drijven met traangas.

Agenten begonnen met het afvuren van traangasgranaten nadat demonstranten waterflessen hadden gegooid naar de politie. Sommige demonstranten gooiden daarop vuurwerk en nog meer flessen naar de politie.

Agenten op non-actief

De gouverneur van Wisconsin heeft beloofd dat er een onderzoek komt naar wat er met Blake is gebeurd. De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld, zegt justitie in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse regering wil nog strenger optreden in Portland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore