Ga naar de inhoud
In rug geschoten

Rellen na neerschieten zwarte man door politieagent in de VS

Jacob Blake met een paar van zijn kinderen. Beeld © Advocaat Ben Crump (Twitter)

Nadat een politieagent een zwarte man had neergeschoten in de Amerikaanse stad Kenosha, zijn rellen uitgebroken. Volgens omstanders was Jacob Blake ongewapend. Hij werd in zijn rug geschoten toen hij in een auto wilde stappen.

De agent die Blake (29) neerschoot, kwam met collega's af op een melding van huiselijk geweld. Omstanders zeggen dat Blake een ruzie tussen twee vrouwen had geprobeerd te sussen. Op video-opnames is te zien dat hij vervolgens geen gehoor gaf aan opdrachten van de politie, waarna hij van korte afstand door de agent onder vuur werd genomen.

Kinderen in de auto 

Blake ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Zijn drie zoons zaten volgens de advocaat van de familie, Ben Crump, in de auto en hebben gezien hoe hun vader werd neergeschoten.

Crump deelt ook beelden van de schietpartij op Twitter. Daarbij schrijft hij: "Deze man is meerdere keren in zijn rug geschoten door de politie van Kenosha. Hij wilde in zijn auto stappen nadat hij een ruzie tussen twee vrouwen zou hebben beëindigd. Zijn toestand is kritiek. Wij eisen gerechtigheid! #BlackLivesMatter."

Let op: de beelden zijn schokkend

Gelijk nadat Blake was neergeschoten, braken ongeregeldheden uit in Kenosha, in de noordelijke staat Wisconsin. Honderden mensen gingen naar het politiebureau en gooiden stenen en molotovcocktails naar de politie.

Non-actief

De gouverneur van Wisconsin heeft beloofd dat er een onderzoek komt naar wat er met Blake is gebeurd. De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld, zegt justitie in een verklaring.

Deze New Yorkers protesteren elke avond een half uur in stilte tegen politiegeweld

01:17
Geen protestleuzen, maar het geluid van vogels en helikopters. In New York komen elke avond honderden mensen bij elkaar voor een stilteprotest. Aanleiding hiervoor is de dood van George Floyd die door politiegeweld om het leven kwam.