Ga naar de inhoud
Rechtszaak begonnen

Dader aanslagen Christchurch wilde derde aanslag plegen

Slachtoffers en nabestaanden komen aan bij de rechtbank. Beeld © EPA

Brent Tarrant, de man die in maart vorig jaar twee bloedige aanslagen pleegde in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, had nog een derde doelwit voor ogen. Ook was hij van plan de gebouwen in brand te steken.

Nadat hij aanslagen had gepleegd op een moskee en een islamitisch centrum in Christchurch, wilde Tarrant doorrijden naar Ashburton, zo'n 80 kilometer westelijker, om ook daar een moskee aan te vallen. Dat zeggen de openbaar aanklagers tijdens het proces tegen de man die verdacht wordt van moord, poging tot moord en terrorisme. Bij zijn aanslagen kwamen 51 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond.

Slachtofferverklaringen

Slachtoffers en nabestaanden konden vandaag in de rechtbank een slachtofferverklaring afleggen. Ruim twintig van hen deden dat. Zij richtten zich soms ook tot Tarrant, maar die toonde geen emoties. Hij wil geen advocaat en zal mogelijk aan het slot van de zittingen zelf een verklaring afleggen.

Schutter
Lees ook:
Schutter bloedbad Nieuw-Zeeland staat terecht: 'Ik kan hem niet in de ogen kijken'

De 29-jarige Australiër zei lange tijd onschuldig te zijn, maar er is geen enkele twijfel dat hij de aanslagpleger is. Hij streamde zijn daden live via Twitter en Facebook en liet daarbij ook zijn eigen gezicht zien. In maart van dit jaar kwam hij tot ieders verbazing alsnog met een bekentenis.

Levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating

Deze week wordt bepaald hoe hoog de straf wordt die Tarrant krijgt. Vermoedelijk wordt dat levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Als dat zo is, dan is hij de eerste persoon in Nieuw-Zeeland die deze straf, die sinds tien jaar kan worden gegeven, krijgt.

Terreurverdachte Christchurch verrast rechtbank: 'Ik ben schuldig'

01:00
De rechter las de 51 namen van de slachtoffers voor aan Tarrant waarna de schutter werd gevraagd of hij schuldig of onschuldig was. In alle gevallen antwoordde hij 'schuldig', zonder een spoor van emotie.