Zes vragen

Deze week houden de Republikeinen een partijcongres, maar waarom?

24 augustus 2020 06:44 Aangepast: 24 augustus 2020 08:06
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

Een week na de partijconventie van de Democraten begint vandaag het congres van de Republikeinse partij. President Trump zal aan het einde daarvan, op donderdag, de nominatie van zijn partij aanvaarden. Zes vragen aan correspondent Erik Mouthaan over het hoe en waarom.

1. Waarom is er überhaupt een Republikeinse conventie? Donald Trump is toch gewoon hun kandidaat?

Het is traditie. Zelfs een zittende president moet na vier jaar door zijn eigen partij nogmaals aangewezen worden als lijsttrekker. Dat is een formaliteit, maar toch. Ook worden op de congressen van de partijen de programma’s vastgesteld: waar wil de beweging de komende jaren nadruk op leggen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden of Trump: welke presidentskandidaat past bij jou?

2. Doen de Republikeinen net als de Democraten ook alles digitaal?

Nee. Meer dan 300 gedelegeerden uit alle hoeken van het land zijn naar de stad Charlotte in North Carolina gevlogen en zullen daar in persoon stemmen voor de president. Dat is dus het tegenovergestelde van wat de Democraten deden.

Ook zullen meer speeches gehouden worden op plekken waar publiek kan zijn en zal er minder vanaf video worden gesproken en meer live. Het past bij de toon die Trump wil aanslaan, dat de pandemie weliswaar serieus genomen moet worden, maar dat het leven niet tot stilstand kan komen.

3. Wie zijn de belangrijkste sprekers?

Mensen die Trump heten. Naast de president spreken zijn vrouw, zijn dochter, zijn zoon, zijn andere zoon en zijn andere dochter. Natuurlijk geeft ook de vicepresident een speech. En de fractievoorzitters van de Republikeinen in het parlement.

Opvallend is dat ook medewerkers van het Witte Huis aan het woord komen, dus adviseurs van de president. Dat is normaal niet het geval, maar deze mensen zijn bekende namen geworden door veelvuldig optreden op Fox nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dé boodschap op congres van Democraten: 'Trump is een ramp'

4. En veel Trump, gok ik?

Yep. Het is de verwachting dat de president op alle dagen zal spreken. Tegenover de nieuwssite Axios verklaarde een campagnemedewerker: "Elke avond is geproduceerd als een aflevering van een tv-show. En wat is een tv-show zonder de grote ster?" 

Het wordt overigens nog spannend hoe dat gaat op donderdag, als de president officieel de nominatie aanvaardt. Hij wil dat in de buitenlucht doen op het gazon van het Witte Huis, terwijl het die dag 35 graden wordt in Washington. 

5. Zijn er ook mensen die wegblijven?

De recentste Republikeinse president, George W. Bush, komt niet opdagen. En ook de man die in 2012 de Republikeinse nominatie ontving, Mitt Romney, laat het afweten. Het is bekend dat beide mannen geen fan zijn van Trump. Maar daar zal Trump niet om rouwen, hij zet zich af tegen die elite binnen de partij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michelle Obama tijdens congres: 'Het kan echt nog erger worden, geloof me'

6. Welke boodschap wil Trump uitdragen?

Hij wil vooral het argument maken dat onder hem de economie heel goed ging tot de pandemie de boel op zijn kop zette, en dat hij die economie weer zal oppeppen. Daarnaast schildert hij de Democraten af als radicale extremisten die de grenzen open willen gooien en maatregelen zullen nemen die er toe leiden dat de binnensteden van de VS veranderen in anarchistische oorden vol geweld.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore