Explosie van moorden

Colombiaan Sebastián (17) en zijn vrienden hadden gewoon een feestje, nu zijn ze dood

23 augustus 2020 13:19 Aangepast: 23 augustus 2020 13:56
Demonstranten vragen op deze wijze aandacht voor het grote aantal jonge slachtoffers Beeld © EPA

Het leek er een stuk rustiger te worden, maar in de afgelopen maanden is het geweld in het Zuid-Amerikaanse Colombia behoorlijk opgelaaid. Actieve drugskartels, guerilla's en een vredesbestand dat niet overeind blijft: het zijn factoren die ervoor zorgen dat het geweld steeds heviger wordt. Veel Colombianen zijn het geweld meer dan zat en eisen dat de regering actie onderneemt.

Het is laat op de avond als Jesus Quintero een appje van zijn buurman krijgt. Zelf is hij van huis: zijn 17-jarige zoon Sebastián organiseert thuis een feestje met zijn vrienden en het voetbalteam. Maar wat een mooie avond had moeten worden, eindigt in een drama. 

De buurman vertelt Jesus dat hij schoten hoort. Hij weet niet precies wat er aan de hand is, maar vraagt of hij zo snel mogelijk naar huis kan komen. In paniek racet Jesus meteen naar huis. Daar treft hij zijn zoon Sebastián aan: doorzeefd met kogels en nauwelijks in leven. 

Acht jongeren komen op het feestje om het leven, onder wie Sebastián (onder, tweede van links) Acht jongeren komen op het feestje om het leven, onder wie Sebastián (onder, tweede van links)

Vergismoord of vergelding?

Hulpdiensten zijn snel ter plaatse maar Sebástian overleeft het niet, net als zeven van zijn vrienden. Voorlopig denkt de politie dat het gaat om een vergelding in het drugscircuit. Tot woede van vader Jesus. 

''Mijn zoon was een voetballer. Hij wilde ingenieur worden en zou na de zomer gaan studeren aan de universiteit. De suggestie dat hij iets met drugs te maken zou hebben, is ronduit belachelijk.'' Eerder zou het een vergismoord zijn of een actie van een gewapende militie die de regering onder druk wil zetten. 

Deze week zijn de acht jongeren begraven Deze week zijn de acht jongeren begraven

De veronderstelling van vader Jesus komt niet uit het niets. Vooral in de zuidelijke provincies van het land is het namelijk zeer onrustig. Colombia is al maanden in de greep van geweld door gewapende groeperingen, paramilitairen en drugsbendes.

Dit weekend lijkt dat geweld te escaleren. Alleen gisteren al werden er bij drie moordaanslagen zeventien mensen vermoord. Tot afgrijzen van veel Colombianen vallen daarbij opmerkelijk veel jonge slachtoffers. 

Wankel vredesbestand

Volgens Alejandro Restrepo, die het geweld in het zuiden van Colombia onderzoekt, is de regering daar mede schuldig aan. In 2016 sloot de bekende guerillabeweging FARC een vredesakkoord met de regering. De milities beloofden hun wapens neer te leggen, onder meer in ruil voor re-intergratie in de samenleving. 

Restrepo: ''De regering richtte een commissie op die moest zorgen voor de veiligheid van de ex-FARC-strijders. Maar die commissie doet zijn werk niet. Op veel plaatsen die ooit tot het gebied van de FARC behoorden, ook in het zuiden van het land, zijn er andere milities gekomen die proberen daar de macht in handen te krijgen. Daarbij zijn vele voormalige guerilla's omgebracht.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondergedoken FARC-leider laat van zich horen in online video

In reactie willen veel FARC-leden nu ook de wapens weer oppakken. Ook zijn er vele voormalige FARC-leden die zich hebben afgesplitst en zelf proberen om het gebied weer onder controle te krijgen en hun activistische geluid te laten horen. 

Druk op de president

Nu de situatie vooral in het zuiden van het land zeer gespannen is, wordt er in Colombia vooral gekeken naar president Iván Duque. In de grote steden Bogotá en Medellín gingen vele Colombianen de straat op om te eisen dat de regering van Duque een einde maakt aan het geweld in het zuiden. 

'Ze vermoorden ons': door te liggen en net doen alsof ze zijn neergeschoten eisen Colombianen actie van de regering 'Ze vermoorden ons': door te liggen en net doen alsof ze zijn neergeschoten eisen Colombianen actie van de regering

Veel Colombianen verwijten Duque te afwezig te zijn in het zuiden, waardoor gewapende milities nu proberen de macht in handen te nemen. Maar de regering van Duque wil daar nu niet aan. 

Duque heeft zelf laten weten dat hij eerst wil dat de aanslagen, zoals die op Sebastian Quintero en zijn vrienden, grondig worden onderzocht. Over het vredesakkoord met de FARC wordt nog niet gesproken en het is ook maar de vraag hoelang dat nog stand zal houden.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore