Ga naar de inhoud
Hulp Australië

Bosbranden Californië door extreem weerfenomeen en klimaatverandering

De brandweer moet vaak machteloos toekijken. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse staat Californië krijgt de zware bosbranden die afgelopen week ontstonden maar niet onder controle, en vraagt nu hulp aan Australië. Rond San Francisco woeden meerdere clusters van bosbranden. Veel van de branden zijn ontstaan door blikseminslagen.

Een historisch bliksemoffensief, zo omschreef een woordvoerder van de staat Californië het hoge aantal bliksemontladingen van afgelopen week. Bijna 11.000 flitsen in drie dagen tijd; en daardoor ontstonden volgens wetenschappers zeker 367 branden.

Vanwege de bosbranden is de noodtoestand uitgeroepen

01:01
Tienduizenden mensen moesten al hun huis uit en de brandweer verwacht dat dat aantal nog gaat oplopen.

Zoveel bliksem is ongewoon in Californië. Maar volgens meteoroloog Marc de Jong van Buienradar speelt bij het ontstaan van de bosbranden een bijzonder weerfenomeen: dry thunderstorms. Of vrij vertaald: droog onweer.

Dry thunderstorms

"Dry thunderstorms zijn hele felle onweersbuien, waar alle neerslag uit verdampt omdat het zo droog is. Dan heb je dus alleen bliksem, en geen regen. Bliksem is heel krachtig, en als die inslaat in een kurkdroge omgeving dan is dat de ideale voedingsbodem voor een brand", legt hij uit.

"Voor je het weet grijpt het vuur om zich heen. En dat vuur wordt dus niet gedoofd door regen. We zagen dit eerder in Australië, waar dry thunderstorms ook een grote rol speelden bij de enorme bosbranden daar. In Nederland komt dit fenomeen eigenlijk niet voor."

'Drie
Lees ook:
'Drie miljard dieren getroffen door bosbranden Australië'

Door de branden zijn al honderden huizen in Californië in vlammen opgegaan. Vijf mensen zijn om het leven gekomen. En meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen.

Vanwege het coronavirus is de opvang lastig, want grote groepen mensen kunnen niet bij elkaar in sporthallen of hotels worden ondergebracht. Ook de dikke rookwolken zorgen voor veel problemen.

Klimaatverandering

Wetenschappers van de Universiteit van Californië leggen een link tussen de bosbranden en klimaatverandering. Dat onderschrijft Marc de Jong: "Je kunt niet direct zeggen dat deze branden ontstaan door klimaatverandering. Bliksem kan altijd voorkomen, dat is de grilligheid van het weer." 

"Maar", zegt De Jong er meteen bij, "door klimaatverandering is het wel veel warmer en droger. Als het warmer is ontstaat er meer onweer. Bovendien zijn er steeds vaker langere periodes van droogte, zoals ook in Californië, en dan heb je maar een klein vonkje nodig voor een grote brand."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.