In coma

Vliegtuig met zieke Russische oppositieleider Navalny geland in Berlijn

22 augustus 2020 09:54 Aangepast: 22 augustus 2020 10:02
Aleksej Navalny op archiefbeeld. Beeld © Anadolu Agency

Het vliegtuig met daarin de Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44), die in coma ligt na een mogelijke vergiftiging, is geland op luchthaven Tegel in Berlijn. Dat bevestigt zijn woordvoerster Kira Jarmisj.

Een team Duitse artsen was door de Duitse organisatie Cinema for Peace met een privéjet naar Rusland gestuurd om Navalny op te halen. Het toestel met aan boord de zieke Kremlin-criticus vertrok rond 04.00 uur vanaf de luchthaven in de Russische stad Omsk. De politicus moet in het Charité-ziekenhuis in Berlijn verder worden behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedreigd, opgepakt en vergiftigd: wie is Aleksej Navalny?

Navalny raakte donderdag bewusteloos aan boord van een vliegtuig. Volgens zijn woordvoerder was de thee die hij voor de vlucht dronk vergiftigd. Russische artsen zeggen dat Navalny een stofwisselingskwaal heeft. Hij ligt nog in coma en aan beademingsapparatuur, meldden de artsen in Omsk.

Stabiel genoeg

De Russische artsen weigerden hem aanvankelijk te laten gaan. Zijn toestand zou niet stabiel genoeg zijn om hem te vervoeren, maar dat bestreden de Duitse artsen. Gisteren stemden de artsen in Rusland toch in met het vervoer van de Russische oppositieleider.

Op deze foto, die Navalnys woordvoerder deelde, is te zien hoe het bed met daarin de oppositieleider aan boord van het vliegtuig wordt gebracht:

Navalnys woordvoerster bedankte iedereen die heeft meegeholpen voor de steun om de behandeling in Duitsland mogelijk te maken. "De strijd om het leven van Aleksej en diens gezondheid begint nu pas echt en er is nog heel veel te doen. In ieder geval is de eerste stap nu gezet."

Mogelijk vergiftigd: Russische oppositieleider Navalny in coma

De Russische oppositieleider en activist Aleksej Navalny is mogelijk vergiftigd. Hij zou donderdagochtend, voordat zijn vlucht van Tomsk naar Moskou vertrok, vergiftigd zijn met een kop thee.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische artsen: Navalny is niet in direct levensgevaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore