Vergiftigd

Russische artsen: Navalny is niet in direct levensgevaar

22 augustus 2020 00:04 Aangepast: 24 augustus 2020 17:38
De medische staf in Omsk staat de wereldpers te woord Beeld © AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is niet in direct levensgevaar. Dat zegt de medische staf van het ziekenhuis in Omsk, waar Navalny werd behandeld nadat hij gisteren ineens onwel werd in een binnenlandse vlucht, mogelijk nadat hij had gedronken uit een vergiftigde kop thee op het vliegveld.

Familie en aanhangers van Navalny zijn ervan overtuigd dat hij is vergiftigd door de Russische geheime dienst en wilden hem zo snel mogelijk weg hebben uit Rusland. Foto's uit het ziekenhuis waar veel mysterieuze mannen in pakken te zien waren, voedden die angst.

Ambulancevliegtuig

Duitsland stuurde op verzoek van de familie een ambulancevliegtuig naar Omsk. Daar moest het Duits medisch team een dag lang touwtrekken om Navalny te mogen meenemen naar Duitsland. De Russische artsen hielden in eerste instantie vol dat zijn toestand niet stabiel genoeg zou zijn om hem te vervoeren. 

Laat op de avond kwam die toestemming er alsnog. Navalny wordt in een kunstmatige coma gehouden en zou veilig vervoerd kunnen worden.

'Probleem met stofwisseling'

Volgens de Russische doktoren is Navalny niet vergiftigd, maar had hij 'een probleem met zijn stofwisseling'. Zijn aanhangers geloven daar niets van, ook omdat Navalny bepaald niet de eerste tegenstander van president Poetin is die opeens zonder aanleiding doodziek wordt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische oppositieleider Navalny mag worden vervoerd naar Duitsland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore