Meer besmettingen

Coronavirus waart weer rond in Europa

21 augustus 2020 20:59 Aangepast: 22 augustus 2020 11:16
Mondkapjes in het straatbeeld. Beeld © ANP

In veel Europese landen is het aantal mensen met corona schrikbarend gestegen. Kroatië spant de kroon, maar ook Spanje, Frankrijk en Duitsland registreren opnieuw hoge aantallen. Het dodental is wel vele malen minder dan toen.

Spanje

In Spanje is twee maanden geleden de superstrenge lockdown opgeheven. Dat ging een maandje goed, maar sinds half juli is het aantal coronabesmettingen weer aan het stijgen. Van zo'n 100 nieuwe gevallen per dag toen naar 3650 per dag nu.

Afgelopen week stierven 122 mensen door corona. Dat is veel, maar niet vergeleken met het voorjaar. Op het dieptepunt in april werden 950 doden geregistreerd op één dag.

Het lage sterftecijfer is te verklaren omdat het coronavirus zich vooral verspreidt onder jongeren. Driekwart van de jongeren die positief getest wordt op Covid-19 heeft zelfs geen symptomen. Na drie maanden huisarrest zijn jongeren elkaar weer gaan opzoeken en gaan feesten.

Frankrijk

Frankrijk noteerde gisteren een piek van 4700 nieuwe besmettingen, duizend meer dan de dag ervoor. Hier stijgt het aantal gevallen sinds half augustus, ondanks nieuwe maatregelen, zoals verplicht mondkapjes op straat in steeds meer grote steden.

Mondkapjes op straat zijn in een aantal Franse steden verplicht Mondkapjes op straat zijn in een aantal Franse steden verplicht

Het virus zich verspreidt onder jongeren in grote steden. En ook in Frankrijk hebben die jongeren weinig symptomen en zijn er weinig ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Duitsland

Ook in Duitsland neemt het aantal besmettingen sinds eind juli weer toe. Bondskanselier Angela Merkel noemt de situatie zorgwekkend, maar beheersbaar. Familiefeesten en bijeenkomsten zijn een deel van de oorzaak.

Maar er wordt in Duitsland vooral gekeken naar terugkerende vakantievierders, onder meer uit Turkije en Kroatië. Mensen die uit bepaalde delen van Kroatië komen - bijvoorbeeld Split - moeten bij terugkeer verplicht een coronatest doen.  

Kroatië

Voor Kroatië heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een maand geleden een negatief reisadvies afgegeven. Eigenlijk heel tragisch, omdat er in het voorjaar bijna geen corona was. Kroatië zette zichzelf toen op de kaart als veilige vakantiebestemming. Maar dat is nu dus heel anders.

Half augustus was er die scherpe stijging van het aantal coronagevallen, met 174 procent. Belangrijkste oorzaak in Kroatië is het nachtleven. De gemiddelde leeftijd van mensen die besmet raken is 31 jaar. Ze lopen corona op in nachtclubs en bars. En daarom moeten die tenten sinds vorig weekend om middernacht dicht, heeft de Kroatische regering besloten.

Mondkapjes verplicht op straat in Brussel Mondkapjes verplicht op straat in Brussel

België

Is het dan alleen maar somberheid troef in Europa? Nee, er is dat kleine landje, vlakbij: België. Daar is de laatste dagen een afname te zien. Behalve in Brussel. Maar in de rest van het land is het aantal besmettingen gedaald. Ook in Antwerpen. Maar voorlopig geldt voor de provincie Antwerpen nog wel het negatieve reisadvies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe gaat het nu met China, waar de corona-ellende begon?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore