Vraag en antwoord

Zo wil Biden president worden: 'Niet veel doen, en haat tegen Trump levend houden'

21 augustus 2020 11:39 Aangepast: 21 augustus 2020 11:45
Joe Biden en Kamala Harris op de Democratische conventie. Beeld © EPA

De Democratische conventie zit erop. Joe Biden is officieel genomineerd tot presidentskandidaat en de Democraten hebben hun plannen gepresenteerd. Correspondent Erik Mouthaan over waar we nu staan in de verkiezingen.

Hoe gaat Biden proberen Trump te verslaan?

"Biden houdt een strategie aan die je vaker ziet bij kandidaten die voorop lopen in de peilingen. Hij houdt zich opvallend stil. Biden doet nauwelijks interviews met grote tv-zenders of kranten. Hij blijft voornamelijk thuis en organiseert geen persoonlijke campagne-evenementen. Dat heeft voor een belangrijk deel natuurlijk te maken met de corona-uitbraak, maar het komt hem ook goed uit.

Biden weet dat zijn grootste troef de haat van Democraten tegen de huidige president is. Hij probeert zichzelf neer te zetten als een verantwoordelijke, beschaafde en zorgzame kandidaat. Dat staat nogal in contrast met Trump, die actief campagne voert en er juist om bekend staat dat hij niet bepaald genuanceerd is."

Maakt hij een serieuze kans?

"Biden is nu de duidelijke koploper. In de landelijke peilingen staat Biden op een comfortabele voorsprong. Maar, in het Amerikaanse kiessysteem doen de landelijke peilingen er eigenlijk niet zo toe. Het gaat erom wie de meeste kiesmannen wint, die verdeeld worden per staat.

Er zijn een paar staten die er echt toe doen: de zogenaamde swing states. In de meeste swing states waar Trump in 2016 won, ligt Biden nu op voorsprong. Daar moet ik wel bij zeggen, het gaat om een momentopname. Veel Amerikanen zijn ontevreden over hoe Trump de pandemie aanpakt. Als er voor de verkiezingen geen volgende coronagolf komt en de economie stabiliseert, dan zal dat gunstig zijn voor Trump."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden of Trump: welke presidentskandidaat past bij jou?

Wat is de achilleshiel van Biden?

"Biden zijn grootste zwakte is zijn leeftijd. Net als Trump (74) is Joe Biden dik in de zeventig. Als hij op 20 januari wordt ingezworen als president, dan is hij 78 jaar. Hij zou daarmee de oudste president ooit zijn. En het gaat niet alleen om het getal, Biden staat erom bekend dat hij nogal uit de bocht kan vliegen tijdens interviews. Hij doet regelmatig onhandige uitspraken die de kiezers hem niet altijd vergeven.

Zo zei hij laatst dat zwarte Amerikanen die op Trump stemmen 'niet zwart zijn'. Biden biedt achteraf dan zijn excuses aan, maar men ziet het niet alleen als incidenten. Sommige kiezers denken dat Biden een beetje de draad kwijt is. En dit soort uitspraken zijn ook munitie voor de Trump-campagne, die hem neerzet als een seniele oude vent."

Wat is je tot nu toe opgevallen bij de Democratische conventie?

"Het gaat alleen maar over de president. De Democraten hebben een duidelijke tactiek voor ogen. Dat heeft ook te maken met de populariteit van Biden. Veel Democratische kiezers zijn niet per se enthousiast over hun kandidaat, maar ze willen allemaal heel graag dat Trump vertrekt uit het Witte Huis. Dus terwijl beleid weinig ter sprake komt, valt de naam Trump continu.

Ook omarmen de Democraten de Black Lives Matter-beweging. Minderheden zijn in de meerderheid onder de Democratische kiezers. De partij doet heel erg haar best om zo inclusief mogelijk over te komen. Dat zien we ook terug in de sprekers op de conventie. De partij is verenigd in zijn haat tegen de president, en het afkeuren van racisme."

Welke kaarten gaan de Republikeinen uit de kast halen tegen Biden?

"Bij de Republikeinse conventie zullen we gaan zien dat de partij vol de aanval inzet op Joe Biden. De Democraten en hun politiek correcte gedoe zijn de vijand. Terwijl de Republikeinen van oorsprong vooral bekend staan om lage belastingen, is het nu echt de partij van Trump geworden. Zijn tweets zijn de leidraad van het partijprogramma. Het zal volgende week ongetwijfeld gaan over hoe Joe Biden wordt omringd door radicale socialisten die het land willen overnemen. En dat terwijl Joe Biden juist bekend staat als een gematigde kandidaat."

Hoe belangrijk zijn dit soort conventies?

"Nou, in een normaal verkiezingsjaar laten de conventies echt een belangrijke indruk achter bij de Amerikaanse kiezer. Het zijn kijkcijferkanonnen, waar tientallen miljoenen Amerikanen hun tv voor aanzetten. Dit jaar worden de conventies alleen niet zoals normaal georganiseerd. Er zijn geen grote stadions met tienduizenden mensen. In plaats daarvan verloopt vrijwel alles via de webcam. We zien al dat de kijkcijfers dit jaar lager zijn dan in 2016. Er zijn nog geen echt memorabele momenten waar heel de VS over praat. Maar het kan nog komen. Wellicht dat de Republikeinen vuurwerk in petto hebben voor volgende week."

Wat speelt bij deze verkiezingen nog meer een cruciale rol?

"De debatten zijn altijd heel belangrijk in een verkiezingsjaar. Er staan er drie op de agenda tussen Trump en Biden, en ook de vicepresidenten gaan een keer met elkaar in debat. Ook deze debatten zijn normaal 'made for TV'. Ik ben benieuwd hoe een debat in coronatijden en zonder publiek eruit gaat zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden zet zich neer als 'kandidaat van het licht', waar Trump staat voor duisternis

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore