Mogelijk vergiftigd

Ziekenhuis verbiedt verplaatsen Navalny, 'toestand nog te slecht'

21 augustus 2020 06:56 Aangepast: 22 augustus 2020 09:55
Aleksei Navalny, archieffoto Beeld © ANP

Het Russische ziekenhuis dat Aleksej Navalny behandelt, wil hem nog niet laten vertrekken. Daar zou zijn toestand nog te slecht voor zijn. De dissidente Russische politicus ligt in een ziekenhuis in Omsk, zijn aanhangers vermoeden dat hij is vergiftigd.

Vanuit Duitsland is vanochtend vroeg een vliegtuig vertrokken naar Rusland om Navalny op te halen, dat is inmiddels ook geland. Maar het is dus maar de vraag of het lukt om hem naar Duitsland te krijgen.

Het Siberische ziekenhuis waar hij is opgenomen, zou zeggen dat zijn toestand niet stabiel genoeg is voor zo'n verplaatsing. De woordvoerster van Navalny noemt het juist levensgevaarlijk om Navalny in het ziekenhuis te laten.

Kremlin

Het ziekenhuis in Omsk beschikt volgens haar niet over de juiste apparatuur. Ook is volgens haar nog geen diagnose gesteld. "Het verbod op het vervoeren van Aleksej vormt een direct gevaar voor zijn leven", waarschuwde ze op Twitter. Ook zegt ze dat artsen aanvankelijk toestemming hadden gegeven voor die verplaatsing, maar zich vervolgens bedachten. Ze denkt dat het Kremlin daarachter zit.

De hoofdbehandelaar van Navalny in het Russische ziekenhuis zei dat nog veel juridische vragen beantwoord moeten worden voordat zijn patiënt kan vertrekken. Hij zei ook dat inmiddels medische specialisten zijn ingevlogen vanuit Moskou. Die zijn volgens hem minstens zo goed als Europese artsen.

Gevaarlijk

De arts zei ook dat de toestand van de oppositieleider iets is verbeterd. Hij benadrukte dat hij het juist gevaarlijk vindt om de politicus nu te verplaatsen. De testuitslagen worden volgens hem binnen twee dagen verwacht.

De woordvoerster van Navalny reageert boos op de opstelling van het ziekenhuis in Omsk. Dat beschikt volgens haar niet over de juiste apparatuur. "Het verbod op het vervoeren van Aleksej vormt een direct gevaar voor zijn leven", waarschuwde ze op Twitter.

Artsen hebben nog niet bevestigd dat de oppositieleider is vergiftigd. Het team van Navalny zei dat een politieman heeft aangegeven dat een gevaarlijke stof is aangetroffen in zijn lichaam, maar daar is nog geen onafhankelijke bevestiging van.

Kop thee op vliegveld

Kremlincriticus en corruptiebestrijder Aleksej Navalny raakte gisteren tijdens een binnenlandse vlucht in coma. Dat toestel maakte een noodlanding toen zijn toestand verslechterde. Vrienden van Navalny vermoeden dat er gif zat in een kop thee die hij op het vliegveld dronk, maar volgens Russische artsen is nog onduidelijk waar hij aan lijdt. 

Belangrijkste tegenstander van Poetin

Navalny is de belangrijkste tegenstander van de Russische president Poetin. Een dag eerder kreeg hij van jonge aanhangers de vraag waarom hij nog in leven is. Volgens een activist die bij het gesprek was, antwoordde Navalny dat zijn dood hem een heldenstatus zou geven, en president Poetin daar weinig mee zou opschieten.

De afgelopen jaren werd hij meerdere keren gevangengenomen en bedreigd, vanwege zijn aanvallen op het Kremlin en publicaties over corruptie. De laatste weken sprak hij zich vooral uit over de situatie in Wit-Rusland.

Correspondent Eva Hartog: 'Rusland en gif horen bij elkaar'

"Op dit soort momenten is het eerste wat men denkt: dit is een opzettelijke gifaanval. Het gebruik van gif om tegenstanders uit te schakelen stamt uit de Sovjettijd en de traditie lijkt door te worden gezet onder Poetin. Vast staat dat Poetins vijanden opmerkelijk vaak in het ziekenhuis belanden met vage klachten.

De lijst van verdachte gevallen is lang. Denk aan de journaliste Anna Politkovskaja (2004), oud-spion Aleksandr Litvinenko (2006), de activist Vladimir Kara Murza (2015 en 2017) en de Skripal-zaak (2018). 

Een jaar geleden werd Navalny ook opeens onwel terwijl hij in de gevangenis zat voor het aanzetten tot straatprotesten. Zijn team zegt dat het duidelijk een vergiftigingspoging was, maar de autoriteiten deden het af als een allergische reactie.

En dat is nu juist het probleem: het is bijna onmogelijk om te bewijzen dat het om een vergiftiging gaat. Er zijn weinig sporen en er is meestal weinig tot geen toegang tot de slachtoffers. Onderzoeken die op een oorzaak kunnen duiden worden vertraagd of de uitslagen geheim gehouden. Daardoor kunnen de autoriteiten altijd ontkennen dat het om opzet gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrienden proberen Navalny naar Duits ziekenhuis te krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore