Presidentsverkiezingen

Biden zet zich neer als 'kandidaat van het licht', waar Trump staat voor duisternis

21 augustus 2020 06:18 Aangepast: 21 augustus 2020 09:02
Joe Biden profileert zich als alles wat Trump niet is. Beeld © AFP

Als de kandidaat van het licht, niet van de duisternis. Zo wil Joe Biden de strijd om het Witte Huis aangaan met Donald Trump. In zijn toespraak waarin hij zijn kandidatuur formeel accepteerde, zette hij zichzelf neer als de anti-Trump.

Biden is nu écht presidentskandidaat en pakt Trump meteen flink aan:

De strijd om het Witte Huis is nu definitief losgebarsten.

"We kunnen de weg inslaan van nog bozer worden. De weg van de schaduw. Of kiezen we de weg van hoop, de weg van het licht?", begon Biden zijn toespraak voor een miljoenenpubliek. "De weg die we nu inslaan, bepaalt de koers van Amerika voor een lange, lange tijd. Wie willen we zijn? Het staat allemaal op dit stembiljet."

'Eén lange aanval'

Waar het voorheen altijd de traditie was dat presidentskandidaten vooral spreken over hun eigen plannen en het aanvallen van de tegenpartij overlaten aan anderen, koos Biden keihard voor de aanval op Trump. "Deze verkiezingen gaan over Trump. Dat weet iedereen", zegt correspondent Erik Mouthaan. "En alle tradities zijn al lang overboord gegooid. Dit was één lange keiharde aanval op de zittende president. Trump staat voor duisternis, is de boodschap, en dat is niet wie we zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Obama haalt hard uit naar Trump: 'Democratie staat op spel'

Een van de vele voorbeelden van hoe Biden wil afrekenen met de 'donkere' Trump-jaren is hoe hij het presidentschap wil invullen. "Als ik gekozen ben, ben ik niet meer de democratische kandidaat, maar de Amerikaanse president. Ik werk hard, ook voor de mensen die niet voor mij gestemd hebben. Dat is wat een president hoort te doen: werken voor iedereen, niet alleen voor je achterban."

Ook in zijn buitenlands beleid belooft Biden het tegengestelde van Trump te zijn. "Ik zal een president zijn die pal staat voor zijn bondgenoten en niet aanschurkt tegen dictators."

Het was zeker een sterke speech, zegt Mouthaan. "Biden staat niet bekend als een groot spreker, maar hij heeft nu de speech van zijn leven gegeven. Dit is de beste toespraak die hij ooit gaf. Hij kwam scherp over. De Trump-campagne hamert er steeds op dat Biden seniel is en nog geen twee zinnen achter elkaar kan uitspreken. Nou, deze speech is ook uitgezonden op Fox News en dus bekeken door de achterban van Trump en die zien nu een ander persoon dan Trump schetst. "

'Bedankt president Obama'

De naam Trump viel niet een keer. Wel de naam van een andere oud president: Obama, onder wie Biden 8 jaar de vicepresident was. "Bedankt president Obama, jij was een geweldige president. Een president waar onze kinderen tegenop konden kijken en dat ook deden. Dat zal niemand zeggen over deze president." 

Getekend door verdriet, Joe Biden wil trooster VS worden

Joe Biden verloor zijn vrouw en dochter in een verkeersongeluk en zijn zoon stierf aan hersenkanker. Hij kent groot verlies en hoopt zijn landgenoten troost te bieden tijdens een van de grootste crisissen in de geschiedenis.

Snoeihard en direct was Bidens aanval op Trumps aanpak van de corona-pandemie. "Hij heeft gefaald in ons te beschermen, zijn meest basale taak. De president hoopt op een mirakel. Hij heeft geen plan, ik wel. Kijk om je heen. Het had niet zo slecht hoeven zijn. Kijk naar Canada, kijk naar Europa. Kijk naar Japan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden of Trump: welke presidentskandidaat past bij jou?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore