'Vergiftigd op vliegveld'

Vrienden proberen Navalny naar Duits ziekenhuis te krijgen

20 augustus 2020 21:04 Aangepast: 22 augustus 2020 09:56
Aleksej Navalny. Beeld © Anadolu Agency

Vrienden willen Aleksej Navalny over laten plaatsen naar een ziekenhuis in Berlijn. De Russische oppositieleider raakte tijdens een binnenlandse vlucht in coma en ligt nu in een ziekenhuis in Siberië. Zijn aanhangers vermoeden dat hij is vergiftigd.

De aanhangers van Navalny zeggen tegen de Duitse krant Bild dat ze al een vliegtuig met medische apparatuur hebben geregeld. Navalny zou terechtkunnen in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Ook Frankrijk heeft hulp aangeboden. President Macron biedt Navalny ook asiel aan. De Russische regering zegt bereid te zijn een verzoek te overwegen.

Kop thee op vliegveld

Vrienden van Navalny vermoeden dat er gif zat in een kop thee die hij op het vliegveld dronk, maar volgens Russische artsen is nog onduidelijk waar hij aan lijdt.

Navalny wordt bij een tussenlanding van het vliegtuig gehaald

De Russische oppositieleider was op weg van Tomsk naar Moskou.

Navalny is de belangrijkste tegenstander van de Russische president Poetin. Een dag eerder kreeg hij van jonge aanhangers de vraag waarom hij nog in leven is. Volgens een activist die bij het gesprek was, antwoordde Navalny dat zijn dood hem een heldenstatus zou geven, en president Poetin daar weinig mee zou opschieten.

Situatie Wit-Rusland

De afgelopen jaren werd hij meerdere keren gevangengenomen en bedreigd, vanwege zijn aanvallen op het Kremlin en publicaties over corruptie. De laatste weken sprak hij zich vooral uit over de situatie in Wit-Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositieleider Navalny in coma op intensive care: mogelijk vergiftigd

Correspondent Eva Hartog: 'Rusland en gif horen bij elkaar'

"Op dit soort momenten is het eerste wat men denkt: dit is een opzettelijke gifaanval. Het gebruik van gif om tegenstanders uit te schakelen stamt uit de Sovjettijd en de traditie lijkt door te worden gezet onder Poetin. Vast staat dat Poetins vijanden opmerkelijk vaak in het ziekenhuis belanden met vage klachten.

De lijst van verdachte gevallen is lang. Denk aan de journaliste Anna Politkovskaja (2004), oud-spion Aleksandr Litvinenko (2006), de activist Vladimir Kara Murza (2015 en 2017) en de Skripal-zaak (2018). 

Een jaar geleden werd Navalny ook opeens onwel terwijl hij in de gevangenis zat voor het aanzetten tot straatprotesten. Zijn team zegt dat het duidelijk een vergiftigingspoging was, maar de autoriteiten deden het af als een allergische reactie.

En dat is nu juist het probleem: het is bijna onmogelijk om te bewijzen dat het om een vergiftiging gaat. Er zijn weinig sporen en er is meestal weinig tot geen toegang tot de slachtoffers. Onderzoeken die op een oorzaak kunnen duiden worden vertraagd of de uitslagen geheim gehouden. Daardoor kunnen de autoriteiten altijd ontkennen dat het om opzet gaat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore