Ga naar de inhoud
Democratische conventie

Obama haalt hard uit naar Trump: 'Democratie staat op spel'

Barack Obama tijdens zijn speech. Beeld © ANP

Op de derde avond van de Democratische conventie heeft voormalig president Barack Obama snoeihard uitgehaald naar zijn opvolger Donald Trump. "Ik wist niet wat ik hoorde", reageert correspondent Erik Mouthaan op de speech. Ook accepteerde Kamala Harris vannacht haar nominatie voor het vicepresidentschap.

"Trump is niet geïnteresseerd in het leveren van werk, niet in verbinding zoeken, niet in de kracht van zijn positie gebruiken om iemand te helpen behalve zichzelf en zijn vrienden", sprak Obama live via een videoverbinding vanuit het Museum of the American Revolution in Philadelphia. "Hij behandelt het presidentschap als een realityshow om de aandacht te krijgen waarnaar hij snakt."

"Ik heb hem nog nooit zo hard over Trump gehoord", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Hij noemde hem dit keer ook met naam en toenaam." 

Opvallend was de waarschuwing van Obama dat de democratie van de Verenigde Staten in gevaar wordt gebracht. "De president en de mensen om hem heen hebben aangetoond niet te geloven in de principes van de democratie. Dat staat er op het spel", sprak hij. "Ze weten dat ze niet kunnen winnen op basis van beleid en maken het zo moeilijk mogelijk om te gaan stemmen."

Daarmee doelde Obama onder meer op het stemmen per post dat volgens de Democraten bewust zou worden bemoeilijkt door Trump en de Republikeinen.

Obama haalt snoeihard uit naar Trump

01:58
Trump heeft al gereageerd op de aanval en zegt dat hij juist president is geworden omdat zijn voorganger Obama én Joe Biden zo gefaald hebben.

Zwartgallige waarschuwing 

"Ik wist niet wat ik hoorde", reageert Mouthaan. "Het is nog niet eerder voorgekomen dat iemand zijn opvolger zo hard aanvalt, live op televisie voor een miljoenenpubliek. Het is nogal wat: een zittende president die de democratie wil vernietigen. Obama sloot ook af met wat klonk als een zwartgallige waarschuwing: blijf veilig. Dat past bij de gespannen sfeer in het land. Het toonde ook aan dat Obama zich zorgen maakt."

De voormalig president zei verder dat Trump niet in staat is te groeien in zijn baan en wees naar de 170.000 slachtoffers van het coronavirus in de Verenigde Staten. "De consequenties van zijn falen zijn ernstig."

Obama sprak zijn steun uit voor de Democratische kandidaat Joe Biden, zijn voormalige vicepresident. "Twaalf jaar geleden zocht ik naar een vicepresident, en ik kwam uit bij een broeder. (...) Hij behandelt elke persoon met respect en waardigheid."

President Trump heeft op een persconferentie gereageerd op de uitlatingen van Obama. "Hij heeft zelf geen goed werk geleverd. De reden dat ik nu president ben, is omdat Obama en Biden het niet goed hebben gedaan. Misschien als zij het wel goed hadden gedaan, was ik misschien niet eens voor het presidentschap gegaan."

Nominatie Harris

Op de derde avond van de conventie accepteerde Kamala Harris officieel het kandidaatschap voor het vicepresidentschap. "Een historisch moment", zegt Mouthaan. "Ze is de eerste zwarte vrouw die de nominatie krijgt. In haar speech sprak ze ook over het structurele racisme dat zij met Biden tegen wil gaan. Ze deed ook een handreiking naar de jeugd: jullie moeten ons blijven pushen. 

Ook Harris benadrukte het belang van stemmen. "Als we stemmen, kaarten wij de noodzaak aan dat iedereen in ons land wordt behandeld met waardigheid en respect." Harris zei dat Amerikanen zich moeten afvragen waarom Republikeinen 'niet willen dat wij stemmen'.

Kamala Harris: 'Er is geen vaccin tegen racisme'

01:24
Kamala Harris heeft officieel de Democratische kandidaatstelling voor het vicepresidentschap geaccepteerd. Ze is daarmee de eerste zwarte vrouw die 'running mate' is.
Wie
Lees ook:
Wie is Kamala Harris, de vrouw die Joe Biden moet helpen president te worden?

Ook Hillary Clinton, de Democratische tegenstander van Trump in 2016, onderstreepte in haar speech het belang van stemmen. "Onthoud, Joe en Kamala kunnen drie miljoen stemmen meer krijgen en toch verliezen", memoreerde Clinton aan haar verlies van vier jaar geleden. Trump won de verkiezingen toen op het aantal kiesmannen.

Nominatie Biden

Joe Biden zelf komt vandaag op de afsluitende avond van de conventie aan het woord. Hij zal dan zijn nominatie als Democratische presidentskandidaat aanvaarden.