Gerommeld met uitslag

EU-leiders erkennen verkiezingsuitslag Wit-Rusland niet

19 augustus 2020 15:52 Aangepast: 19 augustus 2020 15:53
EU-leiders tijdens de digitale top over de verkiezingsuitslag in Wit-Rusland. Beeld © AFP

De EU-landen erkennen de uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen niet. De verkiezingen waren vrij noch eerlijk, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van een digitale EU-top over de situatie in het land.

De Europese Unie denkt dat de uitslag van de presidentsverkiezingen op 9 augustus vervalst zijn. President Aleksandr Loekasjenko is volgens de Kiescommissie in Wit-Rusland herverkozen met 80 procent van de stemmen, maar met die uitslag is volgens velen gerommeld.

De 27 landen stellen nu sancties in tegen Wit-Russen die een rol in de verkiezingsfraude hebben gespeeld of geweld tegen demonstranten hebben gebruikt.

 

Demonstraties

Sinds de verkiezingen gaan de Wit-Russen massaal de straat op om het vertrek van Loekasjenko te eisen. Drie demonstranten zijn daarbij omgekomen; de laatste vandaag nog in de stad Brest, toen de politie met scherp schoot op de menigte.

Veiligheidstroepen hebben bijna zevenduizend mensen aangehouden. 

Zelf toekomst bepalen

"We veroordelen het geweld en eisen een onafhankelijk onderzoek daarnaar", zei EU-president Charles Michel na afloop van de top. Straffeloosheid wordt volgens hem niet geaccepteerd.

De EU-leiders pleiten verder voor een 'inclusieve nationale dialoog in Wit-Rusland'. "Alle landen zouden zo’n proces moeten steunen", zei Michel in een verwijzing naar Rusland. Volgens hem is de situatie 'in de eerste plaats een nationale crisis'.

Het gaat volgens de EU om het recht van de Wit-Russen om hun eigen leider te kiezen en hun toekomst zelf te bepalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden in Minsk de straat op voor 'Mars voor de Vrijheid'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore